2016: Any Gomis

  • Ontinyent declararà el 2016 Any Gomis en el 225 aniversari del naixement del compositor

VilaWeb
Redacció
01.12.2015 - 21:22
Actualització: 01.12.2015 - 22:22

L’Ajuntament d’Ontinyent declararà el 2016 Any Gomis, en escaure’s el 225 aniversari del naixement del músic ontinyentí, reconegut com un dels principals exponents de la música romàntica europea.

Autor d’òperes com ‘Le Diable à Seville’, ‘Le Revenant’ o ‘Le Portefaix’, estrenades a París, Josep Melcior Gomis va ser amic de compositors com Berlioz, Rossini i Meyeber. També a Londres va estrenar algunes obres. Gomis havia abandonat el país l’any 1823 per la seua ideologia liberal, i s’establí a París, on hi va redactar el manual de cant ‘Méthode de solfège et de chant. 1ere partie’. El músic no va arribar a tornar mai, i es va morir a la capital francesa l’any 1836.

Gomis és també conegut per ser l’autor de l’anomenat ‘Himne de Riego’, una composició convertida en himne d’algunes revolucions liberals en el segle XIX i declarat himne oficial de l’estat durant el Trienni Liberal de 1820-1823. També va ser adoptat com a himne per l’estat durant la primera i la segona república.

El pròxim ple municipal debatrà a proposta del govern local una moció per declarar l’any 2016 Any Gomis, durant el qual es desenvoluparà una ‘programació cultural diversa i dirigida a tots els segments de la població’ relacionada amb la biografia i l’obra del compositor musical. Sobre aquesta declaració, el batle Jorge Rodríguez ha expressat que ‘el 225 aniversari del naixement a Ontinyent del músic Josep Melcior Gomis és una oportunitat única per recuperar la seua memòria, per posar-la de nou en valor i, sobretot, per donar-la a conèixer a tota la població, des dels xiquets fins els majors.’

La tomba a París

Tomba de Gomis a ParísL’any passat, l’associació cultural La Nostra Terra va posar-se en contacte amb els responsables del cementeri parisenc de Montmartre per a iniciar tràmits per netejar i dignificar la tomba de Josep Melcior Gomis, localitzada en aquell cementeri fa anys per l’ontinyentí Rafael Gisbert i documentada pel també compositor ontinyentí Miquel À. Múrcia, autor d’una tesi doctoral sobre l’obra i la vida de Gomis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any