Antoni Ferrando analitza la “rivalitat política i mediàtica” entre Blasco Ibáñez i Teodoro Llorente

  • En el llibre "Llorente i Blasco Ibàñez: entre la política i la literatura" publicat per la Institució Alfons el Magnànim

VilaWeb
Redacció
09.10.2021 - 16:03
Actualització: 09.10.2021 - 18:03

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Llorente i Blasco Ibàñez: entre la política i la literatura, del catedràtic de la Universitat de València, Antoni Ferrando (Benicolet, 1947).

Aquest volum, el número 176 de la col·lecció Estudis Universitaris, aborda l’enfrontament polític entre aquests dos líders del republicanisme i conservadorisme valencians, respectivament, a propòsit del conflicte colonial, i els arguments que van utilitzar en favor o en contra de l’ús del valencià.

El llibre mostra la batalla dialèctica entre els autors Blasco Ibáñez, cap del republicanisme valencià, que va fer servir el diari El Poble per a “desqualificar la monarquia borbònica, i va instrumentalitzar la desastrosa gestió de la guerra colonial per a difondre els seus ideals polítics”.

Per part seua, Llorente, cap del Partit Conservador a València, “va utilitzar Las Provincias, que ell dirigia, i Lo Rat Penat, que controlava, per a donar suport a l’acció del govern espanyol i contrarestar l’impacte mediàtic d’El Poble”, ha explicat la institució en un comunicat.

La rivalitat política entre Blasco i Llorente va tindre una derivada lingüística: “el primer va descartar la viabilitat del valencià com a llengua de cultura, mentre Llorente la va defensar, però només en poesia”, afigen.

El llibre de Ferrando analitza de manera crítica el comportament ideològic i lingüístic d’aquests “dos grans homes valencians, que van destacar en l’època per la seua intel·ligència i per la seua capacitat per a atraure a les masses mitjançant la paraula i, sobretot, a partir del més potent instrument de comunicació en aquella època: la premsa diària”.

Popularitat

Així mateix, posa de manifest “el caràcter extraordinari dels dos personatges i com la seua popularitat s’ha prolongat durant moltes dècades i ha marcat la història política i lingüística dels valencians durant el primer terç del segle XX”.

Antoni Ferrando és catedràtic emèrit de la Universitat de València. Ha sigut director del Departament de Filologia Catalana i de l’Institut de Filologia Valenciana.

A més, és fundador i primer director de la revista Caplletra i dirigeix les col·lecciones Biblioteca Sanchis Guarner i Biblioteca Lingüística Catalana. Pertany a l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, a l’Institut d’Estudis Catalans, és ex-acadèmic de l’AVL i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres. S’ha especialitzat en història de la llengua, història de la cultura i edició de textos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any