Brines defén la legalitat dels contractes de Divalterra en la investigació del cas Alqueria

VilaWeb
Agustina Brines (Fotografia: Diputació de València)
Redacció/EFE
07.02.2020 - 18:42
Actualització: 07.02.2020 - 19:42

L’ex-co-gerent de Divalterra Agustina Brines (Compromís) va defensar dijous la legalitat dels contractes d’alta direcció que es van fer en empresa pública durant el seu mandat i ha insistit que no van tindre cap objecció per part dels serveis jurídics de l’entitat.

Brines ha declarat en qualitat d’investigada al Jutjat d’Instrucció número 9 de València, que investiga el cas Alqueria sobre contractacions de nou alts càrrecs en Divalterra, tots vinculats al PSPV i Compromís, i que afecta el batle d’Ontinyent Jorge Rodríguez, qui hagué de dimitir de la presidència de la Diputació arran del cas. Segons les fonts del cas consultades per EFE, Brines ha explicat que quan va accedir al càrrec en 2015 es va trobar una empresa (llavors Imelsa) caòtica amb més de 700 empleats, la majoria dels quals estaven contractats ‘a dit’.

En coordinació amb el també co-gerent Josep Ramón Tíller (PSPV) es va decidir de dividir l’empresa en set àrees i contractar directius per a cadascuna d’elles, labor que van fer ‘mútuament d’acord’ els dos co-gerents i el llavors responsable dels serveis jurídics de l’empresa, José Luis Vera.

Brines ha insistit que aquestes contractacions no van tindre cap objecció per part de qui considera que havia d’haver-la efectuat, en referència a Vera. No obstant això, a finals de 2017, davant la necessitat de fer dues contractacions noves d’alta direcció van sorgir objeccions per part del secretari de Divalterra (el denunciant del cas) que es van fer extensives a les contractacions anteriors.

El testimoniatge de Brines, segons el parer dels lletrats de les defenses consultades per EFE, ha vingut a subratllar la idea que no va existir cap objecció jurídica respecte dels set primers contractes, de manera que el possible delicte de malversació s’hauria de centrar únicament en les dues últimes contractacions, una de la quals no va arribar a fer-se efectiva (el treballador no es va incorporar al seu lloc de faena) i l’altra va ser de tot just uns dies.

Les mateixes fonts han explicat que es dilueix també l’acusació per prevaricació, atés que, si més no, existia controvèrsia jurídica respecte de la legalitat de les contractacions i la manera com s’havien fet realitzar.

Les defenses es plantegen sol·licitar de manera immediata la declaració dels denunciants i també de l’ex-responsable dels serveis jurídics de Divalterra, José Luis Vera.

A més de Brines, també ha declarat l’economista i auditor de comptes José Andreu, qui actua en la causa com a perit de la defensa de Jorge Rodríguez, i qui ha ratificat un informe que conclou que la gestió de Jorge Rodríguez no va resultar perjudicial per a Divalterra, sinó que mentre va presidir la Diputació es va produir ‘una reducció important dels costos de personal i d’explotació, la qual cosa va suposar un important benefici per a la Diputació, soci únic de Divalterra’, en veure’s reduïdes les necessitats de finançament.

‘El superàvit pressupostari acumulat en els exercicis 2016, 2017 i 2018 és de més de 8,8 milions d’euros, la qual cosa posa de manifest que la gestió pressupostària realitzada per la direcció de la societat, ha sigut correcta’, subratlla aquest perit, que conclou que ‘es pot afirmar que, la gestió de l’Òrgan d’Administració i el seu president, Jorge Rodríguez Gramaje, no ha perjudicat econòmicament l’entitat Divalterra, S.A’.

En el conegut com a cas Alqueria s’investiga la contractació suposadament irregular de nou persones en càrrecs directius de Divalterra, tots ells vinculats al PSPV i Compromís, i consten com a investigats, a més de Jorge Rodríguez i aquests directius, sis persones més.

Es tracta dels qui van ocupar el càrrec de co-gerents de Divalterra: Agustina Brines (Compromís), Josep Ramón Tiller (PSPV) i Javier Simó (PSPV); el secretari-lletrat assessor d’aquesta empresa pública, Jorge Cuerda, i dos assessors de la Diputació, Ricard Gallego i Manuel Reguart.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any