Cas Alqueria: la UDEF creu que que es va crear un Consell de Direcció paral·lel en Divalterra i que s’adequaren contractacions ‘ad hoc’

VilaWeb
Redacció / EP
24.10.2019 - 16:11
Actualització: 24.10.2019 - 18:11

La Unitat Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha aportat al Jutjat d’Instrucció número 9 de València un informe sobre el cas Alqueria en què considera confirmada l’existència d’un ‘Consell de Direcció’ constituït com un òrgan dins de l’empresa pública Divalterra –antiga Imelsa– que no apareixia als estatuts d’aquesta entitat, i que feia funcions que li corresponien al Consell d’Administració, on sí que estava representada l’oposició.

La UDEF dedueix dels correus i missatges intervinguts que hi havia una ‘gran inseguretat’ per a dur a terme la contractació de nous directius, ja que els contractes d’alta direcció ‘no complien amb els requisits necessaris’, i que els investigats n’eren conscients. ’S’evidencia un clar interés respecte a l’encaix legal i adequació de les contractacions dels directius com a personal d’alta direcció, buscant realitzar una contractació ad hoc’, segons l’informe.

Aquestes contractacions són les que han motivat les investigacions per presumptes delictes de prevaricació i malversació de l’ex-president de la Diputació de València i batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i sis ex-alts càrrecs: el seu cap de gabinet, Ricard Gallego; el secretari lletrat del Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Cuerda; Manuel Reguart, assessor de Rodríguez i els dos directors gerents: Xavier Simón Albentosa i Agustina Brines.

La UDEF recull una ‘gran quantitat’ de documents on s’esmenta el denominat ‘Consell de Direcció’, format per dos diputats del PSPV, dos de Compromís, un d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), un de València en Comú –marca en què es va integrar Podem en la legislatura passada–, el conseller delegat, el gerent i els responsables de les àrees financeres, recursos humans i jurídica.

La policia espanyola interpreta que del contingut dels missatges del mòbil de l’ex-president de la Diputació s’observa que aquest òrgan ‘feia funcions que estatutàriament corresponien al Consell d’Administració de Divalterra, en el qual sí que estava integrada l’oposició’.

També fa constar en l’informe que existien dates marcades per a reunions del Consell d’Administració de l’empresa pública i més dates per a les del Consell de Direcció, ‘òrgan que resulta ser alié totalment a l’estructura interna de la societat Divalterra, sense que conste la seua composició i funcions en els estatuts d’aquesta’.

La UDEF relata igualment que el mateix cap de gabinet del llavors president es refereix a un ‘Consell de Direcció Polític’ que se celebrava, segons conclou de les converses intervingudes, abans del mateix Consell d’Administració de Divalterra i, que en ell, únicament participaven els partits que formaven part del pacte de Govern en la Diputació i decidien què es tractava en l’òrgan estatutàriament contemplat per a aquestes funcions, així com les decisions que s’hi prendrien.

’Sou: 50mil’

La policia també diu haver trobat documents que ‘mostren la incertesa jurídica respecte de la contractació dels alts directius’ objecte de la investigació. De fet, figura un intercanvi de missatges entre Manuel Reguart, assessor de Rodríguez, i el mateix expresident en què Reguart li escriu en octubre de 2015: ‘Aquests són els sis llocs d’alta direcció d’Imelsa que volen contractar, sou 50mil. Els tècnics que s’indiquen amb fletxeta volen que siga per concurs’.

A això, Rodríguez contesta que ‘no n’eren sis’ i Reguart respon: ‘A nosaltres (el president, vaja) ens proposen canviar el títol del lloc “estudis i estratègia local” per un títol que ens interesse i posar la persona que vulguem’. ’N’eren quatre’, diu llavors l’ex-president, i Reguart afirma ‘correcte’.

En aquest punt, i segons l’informe, Rodríguez diu que ‘això és una barbaritat’ perquè ‘a més nosaltres només tenim dues bovades de medi ambient’, mentre que ‘Compromís es queda de nou turisme i ara afig Promoció econòmica’. ‘Eixa era nostra i és el perfil que hem buscat nosaltres’, conclou Rodríguez.

Un any més tard, en un missatge de l’11 de novembre de 2016, Agustina Brines expressa que ‘ El consell de dimarts és molt fotut i la situació a Divalterra complicada jurídicament i política. Estic molt preocupada perquè la mierda del PSOE arrossegue Compromís’.

L’informe de la UDEF exposa també que dels efectes intervinguts al secretari lletrat del Consell d’Administració de Divalterra, Jorge Cuerda, i a l’ex-director gerent Xavier Simón, es conclou que coneixien els informes jurídics sobre la contractació d’alts càrrecs i que existia una ‘problemàtica’. De fet, la policia assegura que existeix una ‘incertesa i inseguretat’ sobre aquests contractes i hi ha diverses persones que ‘no veuen que es vinculen els alts càrrecs als encàrrecs establits en Divalterra’.

’S’evidencia un clar interés respecte a l’encaix legal i adequació de les contractacions dels directius com a personal d’alta direcció, buscant fer una contractació ad hoc’, segons l’informe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any