Castelló, Fontanars i Quatretonda, membres de la xarxa de comunitats energètiques impulsada per l’Ivace

VilaWeb
Redacció
14.03.2021 - 17:53
Actualització: 14.03.2021 - 18:53

Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins i Quatretonda són tres dels trenta-un municipis que participen en el projecte de creació d’una Xarxa de Comunitats Energètiques Locals, impulsat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).

El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, ha assegurat que la creació d’aquesta xarxa és una de les prioritats del departament: “hem de promoure el seu desenvolupament perquè fomente la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brinde oportunitats d’ocupació, mantenint el valor de la generació de l’energia dins de la població local”.

A través d’aquestes comunitats, la ciutadania es pot organitzar per a produir, consumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme l’activitat, ha explicat la conselleria en un comunicat.

El titular d’Economia Sostenible ha incidit que aquest projecte “és fruit d’un esforç col·laboratiu en el qual Ivace Energia ha coordinat, en estreta cooperació amb altres entitats, especialment l’ITE, i en el qual el suport de les empreses ha sigut determinant”.

31 municipis adherits

Fins ara s’han afegit a aquest projecte, a més de les tres localitats de la Vall d’Albaida, Elda, Santa Pola, Biar, Salines, Teulada, Crevillent, Forcall, Mancomunitat Camp de Túria (Llíria), Marines, Vallada, Vilafranca, Albalat dels Sorells, Canet d’en Berenguer, Requena, Petrés, la Pobla de Vallbona, Ademús, Aiora, Massamagrell, Mislata, Paiporta, Bolbait, Canals, Xiva, Algemesí, Sueca, Potries i Xelva.

La iniciativa té també la implicació de l’Associació Polígon Cotes Baixes (Alcoi), Comunitat de propietaris del Polígon Industrial Font del Gerro-ASIVALCO (Paterna), Associació Empresarial de Polígons Industrials de Sant Vicent (Sant Vicent del Raspeig), Associació d’Empreses del Polígon Industrial Puente Alto (Oriola), Entitat de Conservació del Polígon Industrial L’Esperança (Sogorb), Agrupació Empresarial d’Algemesí i Mercalicante.

Climent ha subratllat que no es tracta d’un projecte “tancat” sinó que poden continuar adherint-s’hi municipis i àrees empresarials.

El projecte pretén d’arribar a diferents zones i tipologies del País Valencià, amb l’objectiu de promoure comunitats energètiques locals, agilitant la creació d’una primera onada a zones residencials i industrials, compartir experiències i bones pràctiques, i generar coneixement per a facilitar-ne la implantació massiva.

Per a dur a terme la creació d’aquesta Xarxa de Comunitats energètiques, el projecte preveu la constitució d’un equip de treball interdisciplinari format per entitats públiques, distribuïdores elèctriques, cooperatives energètiques, centres d’investigació, empreses especialitzades en solucions tecnològiques i dinamitzadors socials per a cobrir aspectes tècnics, socials, financers, administratius i d’assessorament.

Característiques del projecte

En totes les comunitats energètiques plantejades es dinamitzarà la instal·lació d’autoconsum col·lectiu amb energia renovable, fonamentalment solar fotovoltaica, que donarà servei a participants situats a una distància màxima de 500 metres de la instal·lació. Els participants seran l’ajuntament, i veïns del municipi, i s’obri la porta a la participació de zones industrials, empreses, comerços i capital privat.

A més, es projecta la implementació d’instal·lacions de xarxes de calor comunitàries alimentades amb biomassa, geotèrmia o altres alternatives que fomenten la descarbonització.

Els municipis que han mostrat interés en les xarxes de calor, fins al moment, parteixen de la necessitat de gestionar les restes de poda i activitats forestals de la zona, encara que s’estudiarà la complementarietat amb altres recursos. Aquest tipus d’instal·lació donarà servei als edificis públics del municipi i particulars que es vulguen adherir al projecte.

També es desenvoluparan actuacions d’eficiència energètica en edificis existents, que garantisquen un estalvi energètic i que afavorisca així el benefici econòmic i ambiental, i es preveuen actuacions de mobilitat sostenible en els municipis participants a través de l’adquisició, la gestió i l’ús compartit de vehicles elèctrics i/o híbrids endollables, així com de les estacions de recàrrega.

Suport d’empreses i entitats

Aquesta iniciativa, coordinada per Ivace, té com a consorci l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Iberdrola, Sapiens Energia, Grup Enercoop, Ampere Energy i  Ibérica de Aparellajes.

A més, la iniciativa compta amb suport, entre més, de la Diputació de València, l’Agència Provincial de l’Energia d’Alacant (com a representant de la Diputació d’Alacant) i la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any