CCOO reclama un augment de la plantilla del servei de neurologia del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent

VilaWeb
Redacció / EP
21.12.2020 - 11:53
Actualització: 21.12.2020 - 12:53

La secció sindical de CCOO en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent ha denunciat ‘la falta d’especialistes’ per a atendre la Unitat de Neurologa, ja que la mitjana d’aquests facultatius per habitant és ‘molt inferior a la recomanada’ i com a conseqüència hi ha ‘una llista d’espera de quasi un any’. A més, afirmen que la plantilla ‘pateix la deterioració permanent i insostenible de les seues condicions laborals’, segons ha advertit el sindicat en un comunicat.

La reclamació s’ha fet pública aquest dilluns, coincidint amb la visita que la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha fet a l’hospital de Xàtiva, on s’ha reunit amb l’equip directiu del departament.

El sindicat ha assenyalat que ‘la precarietat’ en la dotació de les plantilles d’algunes especialitats del Departament és una conseqüència de l’aplicació de les mesures de sostenibilitat i contenció de la despesa pública aplicada en 2012 pel Consell del PP i que van suposar ‘una minva important’ en la creació de noves places.

No obstant això, ha criticat que el govern actual ‘lluny de corregir el dèficit de les plantilles i d’escometre un redimensionament estructural’ ha mantingut pràcticament intacte el col·lectiu de professionals que treballa en el Departament, ‘sense adequar-lo a les noves demandes i necessitats de la població’.

La Unitat de Neurologia del Departament, està composta per tres facultatius especialistes que assumeix tant l’hospitalització de pacients, les consultes externes hospitalàries de Xàtiva i Ontinyent, les consultes del Centre d’Especialitats L’Espanyoleto i la realització de tècniques per als diferents tractaments de l’especialitat.

Segons les dades del 2n Pla Estratègic Estatal per al tractament Integral de les Malalties Neurològiques i seguint les recomanacions de la Federació Europea de Societats Neurològiques calen cinc especialistes per cada 100.000 habitants, ha recordat CCOO, que subratlla que tot i això la ràtio pública estatal és de 3,4 i la del País Valencià de 2,65. Al Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent és d’1,54, ‘molt allunyada de la mitjana valenciana, de l’estatal i molt més de la recomanada pels experts’.

Conseqüències

Al respecte, CCOO ha advertit que les conseqüències actuals d’aquesta situació són un augment de les llistes d’espera que d’ací a poc temps superaran l’any, retard en l’obertura de les agendes del 2021, increment de reclamacions en el Servei d’Atenció i Informació al Pacient, i la més greu, pacients pendents de valoració que no es pot demorar.

A més, a la pèrdua de la qualitat assistencial cal afegir ‘la deterioració permanent i insostenible’ de les condicions laborals amb jornades de treball ‘inacabables, impossibilitat de conciliació de la vida familiar i laboral, així com insatisfacció i impotència que ja han provocat que se n’hagen anat facultatius a altres departaments de salut’.

Per tot això, CCOO han exigit a la Conselleria que de manera ‘urgent’ dote la unitat del personal facultatiu necessari que permeta complir amb les ràtios recomanades per cada 100.000 habitants i que garantisca una assistència sanitària especialitzada de qualitat a la població de la Vall d’Albaida i la Costera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any