Comarques centrals valencianes, ‘reload’

  • «Proposar polítiques econòmiques d’articulació del territori per a les Comarques Centrals és en realitat plantejar una estratègia territorial i econòmica per al conjunt del País Valencià»

Pau Caparrós
18.10.2016 - 17:06
Actualització: 18.10.2016 - 19:06
VilaWeb

Faig ús de l’anglicisme ‘reload’ (recàrrega) per descriure el sentit de la jornada que el 6 d’octubre de 2016 organitzà l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa a la ciutat de Dénia, amb la col·laboració de la Fundació Baleària i l’Ajuntament de la capital de la Marina Alta.

Les Comarques Centrals Valencianes són un territori a cavall entre les actuals províncies d’Alacant i València, que transita per etapes de suport institucional i diagnòstics entusiastes, amb d’altres d’abandonaments i incomprensions. Des del suport decidit a mitjans de la dècada dels 90, passant per la deixadesa institucional dels primers anys del consorci creat en l’època de governs absoluts del Partit Popular, fins a la renovada i recarregada il·lusió actual mostrada per ajuntaments, organitzacions empresarials i sindicats amb la posada (de nou) en marxa d’accions diverses; la reactivació de l’agenda de reunions del Consorci per part dels ajuntaments (cal esperar encara objectius i, encara més, resultats) la celebració de jornades com la de Dénia, o la realització d’estudis i reflexions empresarials (l’Institut Villalonga presentarà d’ací a poc temps els resultats d’un treball en el qual han participat empresaris i experts, a més d’un document audiovisual sobre el tema).

El projectes de vertebració territorial de les Comarques Centrals del País Valencià, com ara lespolítiques de reactivació econòmica pensades sobre aquestes (per a la indústria, el turisme, l’agroalimentació,…), corren paral·lels als debats sobre l’articulació del conjunt territorial valencià. Segons les etapes, ens trobem amb renovades il·lusions per pensar i actuar col·lectivament. I és evident que els valencians passem per una d’aquestes etapes. Per aquest motiu –i com diu Josep Antoni Ybarra, catedràtic d’economia i un dels ponents que intervingué en la jornada celebrada a la ciutat de Dénia–, proposar polítiques econòmiques d’articulació del territori per a les Comarques Centrals és en realitat plantejar una estratègia territorial i econòmica per al conjunt del País Valencià.

Ho han explicat també altres ponents de la jornada. Josep Vicent Boira, Secretari Autonòmic d´Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, i Néstor Novell, economista a La Safor. Per a aquests experts, el territori que formen les comarques de la Vall d’Albaida, l’Alcoià-Comtat, la Safor i les Marines està allunyat de les dues grans àrees urbanes: Alacant- Elx i València. Això ha provocat que, amb els anys de crisi s’intensificaren els processos d’atracció de població cap a les ciutats, al mateix temps que l’activitat econòmica es desaccelerava, amb la consegüent pèrdua de població i augment de les xifres d’atur. Revertir aquesta polarització desigual per a les Comarques Centrals respecte de les dues grans àrees econòmiques és l’objectiu de les propostes que es posen damunt de la taula en aquesta nova etapa per a les Comarques Centrals Valencianes.

Pau Caparrós, director de l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any