Dijous, 21 de maig de 2020

  • «Cada dia, quan torne cap a casa, me'n trobe un bon grapat pel carrer. Hi ha dies de vuit o nou, tots ben llustrosos i ben grossos, sembla que mengen molt, cacen poc i us confirme que caguen per on volen.»

Josep Lluís Pascual i Soler
22.05.2020 - 08:21
Actualització: 22.05.2020 - 10:21
VilaWeb

A principi de la pandèmia vam saber que el coronavirus 2019 no afectava els gats i els gossos, però cada setmana es detecta algun cas en algun punt del món. De fet, ja hi ha un cas comptabilitzat a l’estat espanyol. Cada dia, quan torne cap a casa, me’n trobe un bon grapat pel carrer. Hi ha dies de vuit o nou, tots ben llustrosos i ben grossos, sembla que mengen molt, cacen poc i us confirme que caguen per on volen.

No han patit confinament, i com que tampoc no hi havia massa gent pels carrers, han estat ben amples. Recorde que quan era menut. m’auelo Maties em contava que els gats sempre anaven per les teulades (no n’hi havia tants ara) i quan et descuidaves s’havien menjat l’embotit que la gent feia a casa o comprava i penjava a dessecar als terrats, oberts i ben ventilats. Això sí, de ratolins i rates n’hi havia ben pocs: els gats els portaven a ratlla.

Per sort els científics diuen que les probabilitats de transmetre la Covid-19 dels gats als humans són ínfimes, però també confirmen que els gats es poden infectar amb el SARS-CoV-2, tal com assenyalava un estudi dut a terme per investigadors de l’Institut de Recerca Veterinària de Harbin, a la Xina.

Llegia ahir, sobre els efectes del confinament en una comarca turística com la Marina Alta, que almenys hi ha 6.000 treballadors a l’atur i a banda 12.300 en ERTO, una situació que ha posat de volta i mitja no només aquesta comarca al nostre país.
Però us heu posat a pensar què deu passar amb els treballadors dels creuers? Ahir la BBC se’n feia ressò. Milers de treballadors atrapats en desenes de ports arreu del món, i altres en alta mar. Les operacions d’aquests vaixells van ser inicialment suspeses per trenta dies, un temps que llavors semblava suficient perquè passés la pandèmia. Però no va ser així. Els CDC van estendre l’ordre de no salpar i els diferents països, preocupats per la propagació del coronavirus, van tancar els ports als creuers.

Ara resulta que els que han agafat un bon botó són els empresaris. El resultat del ple del Congrés dels Diputats d’ahir era que continuava l’estat d’alarma, però ells n’han vist un altre: la derogació de la reforma laboral. Ara s’han tufat i no deixaran de parlar amb el govern espanyol. Això no s’ho creuen ni bufats de vi, perquè si s’aturen els ERTO, la cosa pot generar més mal que una pedregada, i això depèn molt poc de derogar una llei que estava morta des de l’arribada d’aquesta legislatura.

Les dades de hui al País Valencià no coincideixen amb el que fa dos dies que diu Ximo Puig, vull dir que ‘el repunte’ de casos anunciat per l’advocada de Saix, perdó, per la consellera Barceló no es veu.

Hui trenta-vuit positius i només una defunció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any