El cas Alqueria que investiga Jorge Rodríguez, prop d’arribar a la fase final

  • S'han acabat ja les diligències pendents

VilaWeb
(Fotografia: EFE/Manuel Bruque)
Redacció/EFE
17.09.2020 - 15:39
Actualització: 17.09.2020 - 17:39

El cas Alqueria contra l’ex-president de la Diputació de València i actual batle d’Ontinyent, Jorge Rodriguez, entra en la fase final i podria quedar llest aquest mes de setembre per a ser jutjat.

Segons han explicat a EFE fonts judicials personades en la causa, aquesta mateixa setmana han conclòs les úniques diligències pendents -declaracions de dos dels nou treballadors suposats col·locats per influència-, de manera que les parts esperen ben aviat la interlocutòria de transformació en procediment abreujat per a poder presentar en acabat els escrits d’acusació o defensa i deixar la causa llista per a l’obertura de judici.

Les mateixes fonts han explicat que seria possible que el fiscal anticorrupció o l’acusació que exerceix el PP podrien reconsiderar les seues imputacions inicials per a concentrar l’acció contra menys processats.

En el cas Alqueria s’investiguen, a més de Rodríguez, setze persones, entre els quals nou suposats ‘col·locats’ a l’empresa pública de la corporació Divalterra -anteriorment Imelsa- vinculats al PSPV i Compromís.

També s’investiguen els qui van foren co-gerents de Divalterra: Agustina Brines (de Compromís), Josep Ramón Tiller (PSPV) i Javier Simó (PSPV); el secretari-lletrat assessor d’aquesta empresa pública, Jorge Cuerda, i dos assessors de Rodríguez, Ricard Gallego i Manuel Reguart.

Segons els agents de la UDEF que han investigat el cas, aquestes contractacions ‘es van fer sota la modalitat de personal d’alta direcció, com un frau de llei per a evitar l’aplicació dels principis de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic’.

S’aconseguia així, al seu entendre, ‘independentment de la capacitació personal dels contractats, la vinculació a la societat de persones adscrites o vinculades als dos partits polítics que governen en la Diputació, Compromís i PSOE’.

Aquestes contractacions, que van ser ‘directes i partidistes’, haurien significat un cost aproximat de dos milions d’euros en una legislatura, segons els càlculs de la UDEF, que es refereix als salaris dels contractats.

Les defenses, per la seua banda, insisteixen que la causa té un component merament administratiu i que ‘ningú no s’ha endut un euro ni va voler fer les contractacions de manera fraudulenta conscientment’.

Argumenten, a més, que la major part dels detinguts no va tindre responsabilitat directa en les contractacions, que pel que sembla van ser signades per Agustina Brines i José Ramón Tiller, amb el suport jurídic de José Luis Vera (llavors responsable jurídic de Divalterra, no investigat en la causa).

Així mateix, asseguren que en el moment de realitzar les contractacions, els serveis jurídics de Divalterra no van apuntar cap irregularitat, ni tampoc l’informe extern encarregat a Carlos Alfonso Mellado, catedràtic de Dret Laboral i president del Comité Econòmic i Social.

Els processaments recorden també que els primers a denunciar el cas davant la Fiscalia Anticorrupció són dos alts càrrecs de Divalterra que continuen treballant en l’empresa, que un d’ells va ser secretari del consell de l’empresa, i que ‘no van oferir cap oposició als contractes fins que van veure perillar els seus llocs de treball en 2018’.

Segons expliquen les defenses consultades per EFE, tots dos denunciants van entrar en l’empresa en l’època en què estava controlada per Marcos Benavent (autodenominat ‘Yonki dels diners’) i van cobrar entre 6.000 i 8.100 euros en sobresous, segons l’informe sobre l’empresa realitzat per la Intervenció General de l’Estat amb motiu del cas Imelsa.

Una altra de les tesis que apunten alguns dels investigats consultats situen l’autèntic origen del conflicte el novembre de 2016, quan Jorge Rodríguez va impulsar la destitució de José Luis Vera per haver subscrit un contracte amb un despatx d’advocats pròxim a l’ex-número tres de la Diputació, José Manuel Orengo (PSPV), que, segons asseguren, podria haver servit per a resoldre alguns deutes del PSPV amb advocats penalistes per les seues personacions en recents casos de corrupció.

El bloqueig del llavors màxim responsable de la Diputació a aquest contracte va obrir, segons la creença d’aquests investigats, una guerra intestina en el si del grup socialista provincial que va suposar ‘la vertadera condemna’ de Rodríguez i els seus col·laboradors dins del partit.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any