El lleopard prehistòric de Fontanars atreu més de 1.100 persones a l’exposició del MAOVA

  • 'Un món de feres' es tanca aquest dissabte

VilaWeb
Redacció
12.01.2017 - 17:14
Actualització: 12.01.2017 - 18:14

Més de 1.100 persones han visitat el Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA) per contemplar l’exposició ‘Un món de feres’, que des del 8 de novembre passat hi mostra l’esquelet de l’anomenat lleopard prehistòric de Fontanars dels Alforins com a peça central.

Produïda pel Museu de Prehistòria de València, l’exposició que es tanca aquest dissabte mostra l’esquelet més complet de lleopard prehistòric trobat a la Península Ibèrica, el segon a Europa, amb 221 ossos. Les restes, recuperades en 2013 de l’avenc Joan Guiton de Fontanars dels Aforins, són ja la ‘referència’ en què els investigadors basaran els seus estudis i permetran d’aprofundir en les característiques d’aquests grans carnívors i la seua relació amb els grups humans prehistòrics del nostre territori.

L’esquelet gairebé complet de lleopard europeu prehistòric, un Panthera Pardus, pertany a una femella que va morir quan tenia al voltant de dos anys, en l’era del Plistocè superior, fa entre 130.000 i 10.000 anys.

Fins ara, existeixen 86 jaciments a la Península Ibèrica, 16 dels quals al País Valencià, on s’han trobat restes de lleopard prehistòric però majoritàriament es tracta de peces soltes. Com a màxim, s’han arribat a reunir 50 fragments d’un mateix animal. Solament a Croàcia n’hi ha un altre de tan complet.

L’esquelet del lleopard el van descobrir l’estiu de 2013 els espeleòlegs Vicent Sanchis i Rebeca Díaz durant uns treballs topogràfics a l’avenc de Fontanars dels Alforins.

El Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València, veient l’interès de la troballa, va impulsar i va coordinar la recuperació de les restes del felí, localitzades a 150 metres de profunditat, realitzada el 21 de desembre del mateix any per un equip format pels membres del museu Alfred Sanchis i Carmen Tormo, del Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida, Agustí Ribera, espeleòlegs del Grup Espeleològic l’Avern d’Ontinyent i la col·laboració de Josep Ribera i Juan Salazar.

Audiovisuals, fòssils i art figuratiu

El recorregut expositiu es divideix en tres parts. La primera, que mostra l’esquelet de lleopard, s’acompanya d’un documentari en el qual se segueix tot el procés de recuperació de les seues restes, des de la troballa fins a la restauració i l’estudi posterior. Alhora, els visitants podran resoldre dubtes a través d’un audiovisual interactiu en què es responen preguntes sobre l’animal.

L’exhibició continua amb un repàs dels grans carnívors de l’època com l’ós, el lleó, la hiena, el llop o els gossos salvatges asiàtics i grups humans en el territori valencià. Ací es descriu la competència entre animals i humans per l’espai -en essència per l’ocupació de coves- així com per la caça de preses. Tot això a través de materials fòssils que van des de cranis i ossos fins a excrements fossilitzats.

Finalment, la mostra es completa amb les representacions d’art figuratiu que il·lustren l’aparició de grans carnívors en el món dels caçadors recol·lectors.

Vídeo: inauguració de l’exposició al Museu de Prehistòria de València

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any