El nou model de Serveis Socials de Diputació s’aplicarà a tota la comarca

  • Només se n'exclourà Ontinyent en superar els 10.000 habitants

VilaWeb
Redacció / EP
21.06.2017 - 17:07
Actualització: 21.06.2017 - 19:07

La Diputació de València ha anunciat un nou model de Serveis Socials per a municipis de menys de 10.000 habitants, tots els de la Vall d’Albaida a excepció d’Ontinyent, que busca reduir la burocràcia i augmentar la contractació de personal amb l’objectiu de ‘rescatar persones’ i ‘fer front a les necessitats socials de la ciutadania’.

L’objectiu d’aquest model és ‘no permetre que ningú es quede en el camí’ i distribuir les ajudes ‘des d’una concepció de justícia social i igualtat’, tal com han explicat el president de la Diputació Jorge Rodríguez, i la diputada d’Inclusió Social Rosa Pérez, per a la qual cosa la corporació ha triplicat el pressupost de serveis socials, que era de tres milions en 2015, als més de nou milions d’euros en 2017.

El nou model busca anar d’’un sistema assistencial burocràtic a un de responsabilitat pública basada en la prevenció i la justícia social’, ha assenyalat Pérez Garijo, de manera que en compte d’haver moltes convocatòries públiques que els tècnics haurien de sol·licitar, n’hi haurà només una que incloga tots els tipus de programa, des del de pobresa energètica al de subvenció de personal.

Segons Rodríguez, el model es porta a terme ‘amb un eix molt clar’, que és el de la reducció de la burocràcia. ‘Quan vam fer l’enquesta a inici de legislatura molts batles ens van demanar que reduírem al mínim la burocràcia perquè aquest treball l’acaben fent treballadors socials que mentre fan això no poden atendre els ciutadans’, ha assenyalat.

Un altre dels punts clau del model és l’augment en la contractació de personal, ja que ‘és evident que una política social no es fa sense personal especialista en matèria social, treballadors socials, psicòlegs, etc’, ha destacat. Per a això, s’ha anat incrementant el nombre de professionals que prestaran aquest servei, el que suposarà que cada professional tinga una ràtio menor de persones a atendre. En xifres, aquesta mesura s’ha concretat en el pas d’en un professional per cada 5.400 habitants el 2015, a un professional per cada 2.833 el 2017.

A això se suma que la Diputació finança el 2017 el 100% del sou d’aquests professionals, enfront del 65% que es subvencionava el 2016. A més, es proporcionarà una nova figura, el de personal administratiu, que ajudarà a la gestió de departaments de serveis socials bàsics dels ajuntaments.

Reticències en interventors per l’increment de massa salarial
Això no obstant, aquestes iniciatives d’augment de contractació poden generar reticències en alguns interventors que entenen que, tot i rebre una subvenció des d’una altra administració que cobreix la totalitat del sou de la persona a contractar, existiria un augment en la massa salarial del conjunt de l’ajuntament, la qual cosa ‘està clarament prohibit’, ha detallat Rodríguez. En aquest sentit, Diputació està en contacte amb el col·legi d’interventors per tal de mirar d’introduir ‘un criteri de flexibilitat en benefici dels ciutadans’.

Rodríguez ha valorat que hi haja municipis que ‘han triplicat la quantitat econòmica que rebien i molts municipis que fins ara no rebien res de la Diputació de València, ara podran fer front amb fortalesa i solvència aquesta millora de la vida de la gent’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any