La Generalitat posa el nom de la pintora Margarita Macip al grup d’habitatge públic de Bocairent conegut popularment com La Colmena

  • El nom oficial actual és 'Francisco Franco' · El canvi s'emmarca en una modificació del nomenclàtor a nivell de tot el País Valencià per feminitzar-lo

VilaWeb
Redacció / EP
05.03.2018 - 16:37
Actualització: 05.03.2018 - 17:37

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat que la Generalitat posarà el nom de dones destacades de la història a 26 grups d’habitatge públic de tot el País Valencià, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Un d’aquests grups d’habitatges públics serà el que en ser construït va rebre el nom oficial de ‘Francisco Franco’, a Bocairent, molt més conegut amb el nom popular de ‘La colmena’ o ‘El colmenar’. El grup durà ara el nom de la pintora Margarita Macip (1579-1613), filla de Joan de Joanes.

La consellera ha presentat la proposta de la Generalitat durant l’acte de lliurament de la segona edició dels premis d’Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb perspectiva de gènere que s’ha celebrat aquest dimarts. La denominació d’aquests grups, transferits per l’Estat en 1984, s’havia mantingut sense modificacions fins ara i, segons ha explicat Salvador, ‘és el moment de posar en valor la faena i compromís històric de moltes dones’.

A més, amb aquesta iniciativa de la Generalitat, que coincideix amb la celebració del pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona, s’adapten també els noms d’aquests grups d’habitatge a la legislació vigent com la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència del País Valencià de 2017 així com a les lleis tant de la Generalitat com estatal per a la igualtat entre dones i homes.

En aquest sentit, la consellera ha assegurat que ‘l’objectiu és fer visible no només dones il·lustres com Matilde Salvador, Ascención Chirivella, Manuela Solis, Asunción Cruañes, Jane Jacobs, entre més, sinó també l’important paper que la dona ha exercit com a col·lectiu en reconèixer la tasca de les treballadores de la mar, del camp, de la seda o de les palmes així com les mestres republicanes, les dones sindicalistes o les sufragistes’.

A més, ha afegit que es tracta de la primera fase del canvi de nomenclàtor i ‘pretenem que tot el parc públic tinga nom femení després d’anys en els quals ha estat molt masculinitzat, creiem que és una qüestió de justícia, sobretot, perquè les dones també han escrit la història i l’han de protagonitzar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any