L’astrònom Iván Martí explicarà a Otos detalls de la primera fotografia d’un forat negre

  • L'investigador d'Alfarrasí forma part del projecte EHT que va aconseguir aquesta imatge

VilaWeb
Redacció
23.07.2019 - 15:24
Actualització: 23.07.2019 - 17:24

L’astrònom Iván Martí Vidal explica aquest divendres dia 26 detalls i anècdotes relacionats amb la primera fotografia dels voltants de l’horitzó de successos d’un forat negre, projecte en què va participar.

En la conferència Fotografiant la frontera del temps i l’espai, l’investigador exposarà com va aconseguir d’afegir el telescopi ALMA al projecte internacional Event Horizon Telescope (EHT) i quins reptes tecnològics va encarar.

La xerrada serà a les 20.00 al saló de plens de l’Ajuntament d’Otos. L’activitat continuarà a les dotze de la nit amb una observació astronòmica a ull nu, amb la participació també del doctor Enric Marco, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, a la terrassa de l’hotel-restaurant Ca les Senyoretes, on hi ha organitzat un sopar per a qui hi vulga assistir. 

Ivan Martí (Alfarrasí, 1980) va ser un dels col·laboradors del projecte EHT que va donar a conéixer al món la que ja s’ha convertit en una de les imatges més conegudes i transcendentals de la història de l’astronomia: la primera fotografia dels voltants de l’horitzó de successos d’un forat negre.

L’impacte d’aquesta imatge rau no solament en l’enorme importància científica que comporta, sinó també en els reptes tecnològics que ha suposat aconseguir-la.

Gràcies al seu algorisme PolConvert, el telescopi ALMA va poder unir-se al EHT ‘en temps rècord i amb un pressupost mínim’, i es va convertir en l’element més sensible de tot el projecte i va permetre d’obtenir la primera imatge d’un forat negre.

L’investigador és membre del cos d’astrònoms de l’Instituto Geográfico Nacional espanyol, i l’investigador principal d’un projecte d’excel·lència científica Cidegent a la Universitat de València, subvencionat per la Generalitat Valenciana, amb el qual continuarà la faena de col·laboració en el projecte EHT.

Martí Vidal és doctor en Física per la UV (2008). Va ser investigador postdoctoral ‘Alexander von Humboldt’ a l’institut Max Planck de Radioastronomia a Bonn (Alemanya) fins a 2011 i astrònom de plantilla en l’Observatori d’Onsala (Suècia) fins a setembre de 2018.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any