L’IEVA projecta a Bufali el documentari sobre els xiquets refugiats a la Colònia de Bellús en la guerra civil

  • La projecció es farà en el sopar d'estiu anual de la institució

VilaWeb
Redacció
28.06.2018 - 15:57
Actualització: 28.06.2018 - 17:57

Aquest divendres es projecta a la plaça de la Hispanitat de Bufali el documentari ‘Espais de pau en temps de guerra’, que recupera la memòria dels xiquets refugiats en colònies durant la guerra de 1936-1939, i centrat en la qui hi va haver a Bellús. La projecció, d’accés gratuït, està organitzada per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, i es farà a continuació del sopar que l’entitat ha convocat a les 21.30 al mateix espai.

El treball audiovisual, impulsat per la Diputació de València, l’ha dirigit Jaume Bayarri i està produït per Paella Productions, inspirat en el llibre de Vicent Torregrosa ‘República, Guerra Civil i Educació. Xàtiva 1931-1939’. El film ha comptat amb la implicació d’historiadors com Alejandro Mayordomo, Juan Manuel Fernández, M. del Mar del Pozo, Germán Ramírez i l’investigador ontinyentí Joan J. Torró.

El documentari recull l’experiència pedagògica experimental de la Colònia de Bellús, a la qual arribaven en 1936 menors procedents de Madrid fugint del conflicte provocat pel colp d’estat militar. L’origen del documentari es troba en el treball de recerca sobre les colònies de Xàtiva de Vicent Torregrosa, qui s’havia inspirat en la troballa d’’un document preciós que va aparèixer entre les gasetes de la República a l’Arxiu de Xàtiva’. La peça a la qual es refereix és el diari elaborat pels xiquets refugiats a la Colònia de Bellús en què explicaven el funcionament d’aquest centre de convivència, residència i educació.

Torregrosa, inspector d’Educació i professor associat de la Universitat de València, destaca ‘el diàleg coral entre els testimonis d’aquella època i els investigadors’ en una producció que ha tingut un procés de gravació d’un any. Per al catedràtic d’Història de l’Educació Alejandro Mayordomo ‘es tracta d’un relat molt senzill i alhora molt complex, que al final es resumeix en protegir els nens de la guerra i donar-los casa i escola’.

Mayordomo insisteix en la importància d’’aquest projecte experimental de la República, que pensant en el dia de demà després de la finalització de la guerra tractava de definir un futur model d’escola’. Segons l’opinió del també president de la Societat Espanyola per a la Recuperació del Patrimoni Educatiu, ‘aquest documental és exemplar, perquè marca una línia a seguir, i estimulant, perquè transmet l’esforç, la inquietud i la lluita d’unes persones que estaven obsessionades per preparar un demà després de la guerra’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any