‘Memòria de la Modernitat’ durà a Ontinyent una selecció d’obres d’art de la Diputació

  • L'exposició és una selecció de 125 peces de les més de 4.500 que componen el fons artístic de la corporació

VilaWeb
Redacció / EP
18.05.2017 - 15:16
Actualització: 18.05.2017 - 17:16

Ontinyent és una de les sis ciutats on la Diputació de València durà la mostra ‘Memòria de la Modernitat’, una selecció de 125 peces d’entre les més de 4.500 obres que componen el seu fons d’artistes com Joan Reixachs, Ribalta, Vicente Lópz, Bernando Ferrandiz, Sorolla, Pinazo, Benlliure, l’Equip Crònica, Alfaro, Artur Heras, Carmen Calvo o Miquel Navarro.

Es tracta de la primera vegada que la corporació porta els seus fons artístics a les principals capitals de comarca per donar a conèixer el seu patrimoni, tal com han explicat aquest dimecres el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el diputat de l’Àrea de Patrimoni i Administració General, José Ruiz Cervera, i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, en la presentació d’aquest projecte expositiu, que s’inaugurarà divendres 26 de maig a Requena i que després anirà a Alzira, Gandia, Ontinyent, Sagunt i Torrent.

El comissari de l’exposició, el catedràtic d’Universitat d’Història de l’Art de la Universitat de València Rafa Gil, ha explicat que la mostra reuneix un equilibri entre els pintors valencians de més renom, com Sorolla o Pinazo, en atenció a les reclamacions de les capitals, amb ‘obres d’artistes molt menys coneguts però que tenen un discurs completament nou en la història del fons pictòric’.

Gil ha explicat que quan l’equip de cinc investigadors de la UV va començar a ‘bussejar’ pel patrimoni de la institució per seleccionar les obres per a l’exposició van descobrir una quantitat de peces ‘absolutament sorprenents’ per la qualitat i quantitat que ‘fan canviar la història de l’art valencià’.

L’exposició repassa els fons des del gòtic al barroc, encara que amb una atenció especial als segles XIX i XX. D’ací el nom del projecte, estructurat en sis grans apartats: el mecenatge de la Diputació; retrats i autoretrats; el paisatge natural; dones artistes; identitat valenciana, i tradició i avantguarda.

José Ruiz Cervera, diputat de l’Àrea de Patrimoni i Administració General, ha destacat que es tracta d’’un projecte molt ambiciós’ que cap institució valenciana no havia dut a terme, en treure a les comarques els fons artístics perquè tota la societat els conega.

Per la seua banda, el president de Diputació, Jorge Rodríguez, ha explicat que de moment l’exposició passarà per Alzira, Gandia, Ontinyent, Requena, Sagunt i Torrent perquè no es considerava convenient programar més enllà d’aquesta legislatura. Tot i això, ha confiat que aquesta mostra puga tenir continuïtat. Rodríguez ha subratllat la intenció de fer que la Diputació es conega, més enllà dels ‘despropòsits i derives judicials’, pel ‘ric patrimoni’ que té. ‘Per què un ciutadà de la Pobla del Duc s’ha de desplaçar fins a València per veure un Sorolla?’, s’ha preguntat.

‘Coneix la Diputació’
Paral·lelament a l’exposició, la corporació promou la campanya ‘Coneix la Diputació’ per combatre ‘el desconeixement’ que Rodríguez diu haver trobat també entre els mateixos batles. La campanya servirà per donar a conèixer la història, funcionaments, competències, composició i activitats de la corporació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any