Plataforma per la Llengua presenta una queixa a l’Oficina de Drets Lingüístics per l’actitud de la notària d’Albaida

  • Denuncia que va dificultar una compravenda amb l'excusa que els documents estaven en "català" i no en "valencià"

VilaWeb
Redacció
09.09.2021 - 14:56
Actualització: 09.09.2021 - 16:56

Plataforma per la Llengua ha presentat una queixa a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat per l’actitud de la notària d’Albaida, Ana M. Cañada, qui va dificultar la tramitació de la compravenda d’una casa amb l’excusa que alguns poders notarials no estaven en “valencià” sinó en “català”, i va demanar una “traducció oficial”.

L’actitud de la notària va topar amb la posició ferma de compradors i venedors, que van exigir, amb èxit, que se’ls respectaren els drets lingüístics. Tot i això, la notària va fer constar a l’escriptura de la casa les seues reticències en una nota en castellà.

A més de la queixa, Plataforma per la Llengua ha enviat una carta al col·legi de notaris de València sobre les irregularitats d’aquesta actuació. “Cal tenir en compte que hi ha 46 sentències dels tribunals que fonamenten legalment que valencià i català són dues denominacions de la mateixa llengua. Aquestes sentències no sols donen plena validesa a la unitat del valencià/català en l’àmbit universitari, sinó també en tots els altres, i en concret en l’àmbit jurídic i l’administratiu.”

L’entitat considera que l’actuació de la notària contra els drets d’ús del català era il·legal i contrària a la voluntat i interessos dels clients, i ha recordat que el registrador de la propietat d’Albaida va inscriure l’escriptura de compravenda de la casa sense cap observació referent a la llengua dels poders notarials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any