‘Preferiría el inglés, una lengua más práctica’

  • «Si és tan pràctic l’anglès, com és que el Sr. Berasaluce no va fer el seu discurs en aquesta llengua?»

Josep Miquel Bausset
20.07.2016 - 15:32
Actualització: 20.07.2016 - 17:32
VilaWeb

Així s’expressava (i és va quedar tan ample) el Sr. Javier Berasaluce, diputat provincial i ex-batle de Requena, en el ple de la Diputació del mes de juliol. Al Cap i Casal, l’anglès abans que el valencià! Tot i que si és tan pràctic l’anglès, com és que el Sr. Berasaluce no va fer el seu discurs en aquesta llengua?

El Sr. Berasaluce (que fa un any recomanava al Sr. Rajoy que es retirara) manifestà d’una manera clara el seu autoodi per la llengua pròpia del País Valencià, ja que definí la política lingüística del conseller Marzà com a ‘imperialismo lingüístico’. A més, el Sr. Berasaluce lamentà que un altre diputat fera el seu discurs íntegrament en valencià, quan tant l’Estatut d’Autonomia com la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià diuen que aquesta és la llengua pròpia dels valencians. El Sr. Berasaluce arribà a dir al diputat que amb tot el dret del món s’expressava en valencià: ‘aunque, por educación, podría usted dirigirse a mi en castellano’. Ara resulta que, segons el Sr. Berasaluce, per educació, els valencianoparlants hem de renunciar a la llengua pròpia del País Valencià. Però no defenen el bilingüisme? O és que ser bilingües vol dir que els valencianoparlants hem de parlar valencià i castellà i els castellanoparlants només castellà?

Volen el bilingüisme només de boqueta, però no de fets. No volen tampoc una assignatura de valencià perquè això seria ‘imperialismo lingüístico’. Però després protesten perquè un altre diputat parla valencià! Algú ho entén?

El Sr. Berasaluce, i amb ell tot el PP, s’omplin la boca defenent la Llei. Però, evidentment, no totes les lleis. El Sr. Berasaluce hauria de respectar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (que no es compleix com s’hauria de complir, començant pel PP). Aquesta llei, aprovada el 1983, demana ‘garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià’ (Art 5). I al País Valencià només és normal l’ús del castellà. No el del valencià. Però el Sr. Berasaluce no protesta per això.

L’article 6 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià afirma que ‘els ciutadans tenen el dret d’obtenir dels jutges i tribunals protecció del dret a usar la seua llengua’. I ja sabem la sensibilitat de la Justícia pel valencià. L’últim cas conegut va ser el de la Sra. Consol Castillo, regidora de l’Ajuntament de València.

El Sr. Berasaluce, tan defensor de la Llei, oblida que l’article 7.1 diu que el valencià és la llengua pròpia de la Generalitat, de l’Administració local i de les altres Corporacions. Si això és així, com és que el Sr. Berasaluce lamentà el discurs íntegrament en valencià d’un altre membre de la Diputació? Que no fa cas d’una Llei que defensa el valencià com a llengua pròpia?

També l’article 17 diu que ‘tots els ciutadans tenen dret a expressar-se en valencià en qualsevol reunió’. De què s’estranya el Sr. Berasaluce que un diputat parle en valencià a València? Això és mala educació? O és que no s’ha de respectar la Llei?

L’article 25.1 demana la presència del valencià a la ràdio i a la televisió. Si el Sr. Berasaluce es va sentir incòmode per un discurs en valencià, no se sent incòmode perquè aquest article siga vulnerat per tantes i tantes ràdios valencianes que no emeten cap programa en valencià?

L’article 26.1 afirma el dret de ser informats pels mitjans de comunicació social tant en valencià com en castellà. Què espera el Sr. Berasaluce per protestar, ell que defèn la Llei, pel fet que els valencianoparlants no tenim els mateixos drets que els castellanoparlants?     

El Sr. Berasaluce s’ha retratat ell mateix preferint l’anglès al valencià! I lamentant un discurs en valencià, no a Burgos o a Sevilla, sinó al Cap i Casal.

Defenen el bilingüisme però no l'exercitenSr. Berasaluce: l’article 4 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià diu que ‘en cap cas ningú no podrà ser discriminat pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials’. Aquest article es compleix del tot, només pel que fa al castellà. Però no pel que fa al valencià. Vostè pot comprar els diaris que vulga en castellà. Podem comprar diaris en valencià? Pot anar a veure pel·lícules en castellà. Quantes en podem trobar en valencià? Pot anar a missa en castellà a Requena, però també a Ontinyent i a Vila-real. A quantes misses en valencià podem anar els cristians valencians? Vostè pot comprar tots els llibres que vulga en castellà. Quants en trobem en valencià? Se sent vostè discriminat? Imagine’s els valencianoparlants com ens sentim?

I és que volen tornar a la Batalla de València, d’enfrontament i de victimisme, quan els qui patim discriminació som només els valencianoparlants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any