Salem acull diumenge el lliurament dels Premis Sambori comarcals

  • Escola Valenciana espera que enguany les Trobades atplegaran més de 210.000 persones · La de la Vall d'Albaida serà el 19 de maig a Montitxelvo

VilaWeb
Redacció
10.04.2018 - 17:01
Actualització: 10.04.2018 - 19:01

Les diferents activitats prèvies a l’acte central de la Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida continuen fent via: ara toca el que es farà a Salem diumenge vinent, on s’hi lliuraran els Premis Sambori de la comarca.

La 31a Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida l’organitza enguany el CRA Serra del Benicadell amb la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, i se n’han distribuït les activitats entre el Ràfol de Salem on es va fer la presentació i es va lliurar el Premi Benicadell, Salem on es donen diumenge els Premis Sambori, Terrateig que acollirà una trobada d’escriptores i escriptors de la comarca. Rugat i Aielo de Rugat tindran també actes relacionats amb les jornades d’escola rural, i l’acte central serà el 19 de maig a Montitxelvo.

La jornada de diumenge a Salem començarà a les 9.30 a la plaça del Rei Jaume I amb un esmorzar, seguit de tallers i de l’actuació d’un grup de ball. A les 12.00, alumnes del CRA interpretaran la cançó de la Trobada i es farà el lliurament dels premis amb l’actuació de Dani Miquel. A continuació hi haurà un dinar, per assistir al qual cal fer un ingrés de 10 euros (7 per als xiquets) al compte ES 4220386133703000159859 fins el 13 d’abril a les 12.00.

Les Trobades esperen aplegar més de 210.000 persones amb un homenatge a Joan Fuster
Les Trobades d’Escoles en Valencià 2018 comencen aquest diumenge, 15 d’abril, marcades per l’homenatge a Joan Fuster i amb la voluntat de llançar una ‘invitació a estimar el valencià’. L’any passat, les diverses cites ‘van superar amb escreix la xifra de 210.000 assistents i en aquesta ocasió la intenció és d’arribar a més gent’.

Així ho ha expressat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, en la roda de premsa de presentació de les Trobades 2018, que s’ha desenvolupat a la plaça de les Antigues Escoles de Rafelguaraf, la localitat amfitriona de la XXXIII Trobada de la Ribera, que diumenge comença el calendari de les festes pel valencià.

D’abril a juny, aquestes trobades se celebraran sota el lema ‘Nosaltres, pel valencià’, en homenatge al pensador i escriptor de Sueca Joan Fuster.

Moreno ha remarcat l’objectiu de la iniciativa: ‘Volem dir a tothom que les Trobades trauen al carrer el model d’ensenyament òptim: l’educació en valencià. Estudiar en valencià ens acosta al plurilingüisme, al domini de les dues llengües oficials, el valencià i el castellà, garanteix un coneixement pràctic de l’anglès i dota l’alumnat de les capacitats necessàries per viure i conviure en una societat multilingüe i multicultural. en un món globalitzat, el valencià t’obre la porta a les llengües’.

L’entitat cívica ha convidat la ciutadania a gaudir de les 19 festes pel valencià que se celebraran. Aquest diumenge 15 d’abril, Rafelguaraf obrirà el calendari festiu i el seguiran Alcalalí, Alfara del Patriarca, la Vall d’Uixó, Monòver, Elx, Sant Vicent del Raspeig, Alacant, València, Llanera de Ranes, Begís, Ador i Palma de Gandia, Vilanova d’Alcolea, Montitxelvo, Torrent, Polop, Gilet, Bétera i, finalment, Biar, que tancarà al juny aquesta agenda.

La memòria de Joan Fuster és present a l’edició d’enguany. Amb el lema ‘Nosaltres, pel valencià’, Escola ‘celebra la dignitat del poble valencià i fa l’ullet a una de les obres cabdals del País Valencià, com és ‘Nosaltres, els valencians’’.

‘Despertar consciències’
Des de l’entitat asseguren que les Trobades, ‘igual que Joan Fuster, desperten consciències’. Així, Escola ‘aprofita aquestes trobades per proposar a la ciutadania canvis substancials’, entre els que cita com a ‘reivindicació històrica’ ​​la d’incloure la competència lingüística en la llei de funció pública valenciana.

‘És estrany demanar que les empleades i els empleats públics ens atenguen en valencià i en castellà, les dues llengües oficials del País Valencià? Nosaltres pensem que no. Enguany, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià complirà 35 anys i la nostra llengua encara no gaudeix d’una situació de normalitat. cal una empenta per potenciar el valencià i contribuir a la normalització’, ha asseverat Vicent Moreno.

Igualment, des d’Escola subratllen ‘la necessitat de mitjans de comunicació públics en valencià i la correspondència de les televisions IB3 i TV3’. ‘Fuster també desitjaria posar en marxa la televisió i la ràdio en la nostra llengua. Poder escoltar tots els programes en la nostra llengua. Visualitzar les 19 Trobades amb un gest senzill’, afirmen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any