Saül Gómez i Soler estrena diumenge a Bèlgica la seua primera simfonia per a banda

VilaWeb
Redacció / EP
02.03.2020 - 15:43
Actualització: 02.03.2020 - 16:43

El compositor d’Ontinyent Saül Gómez i Soler estrenarà aquest diumenge 8 de març, a Bèlgica, la seua Simfonia núm. 0, Breathing bits, un encàrrec de la banda Harmonie De Kunstvrienden de Sint-Eloois-Winkel que dirigeix Dimitri Bracke, qui és ‘un gran admirador’ seu i va confiar en ell per a aquesta composició.

L’obra s’interpretarà en un concert en què la formació farà un recorregut per alguns títols que ha tocat en els últims anys i que han seleccionat el públic i els músics (Nimrod d’Elgar o Una nit en la muntanya pelada de Moussorsgsk, entre més).

L’autor ha assegurat trobar-se ‘molt il·lusionat’ davant la presentació de la seua simfonia sota la batuta de Dimitri Brake: ‘Feia temps que esparava una oportunitat així, un repte d’aquest nivell’, explica en un comunicat.

Saül Gómez assistirà a l’estrena i aprofitarà el viatge per a impartir una màster class sobre la seua música i el fenomen de les bandes de música valencianes.

La banda Harmonie De Kunstvrienden de Sint-Eloois-Winkel és una de les més valorades de Bèlgica i des dels anys setanta del segle passat se situa en la categoria superior. L’entitat té també una banda de percussió i dues joves orquestres (Piccolino i Piccolo Orchestra).

A més de l’estrena, Saül farà alguns assajos amb la banda Harmonie De Gilde de Asse, per a la qual ha escrit una versió de la seua obra Leonardo dreams amb tres noves seccions i narrador.

Breathing bits parteix de la idea que la tecnologia forma part indissoluble de la societat del segle XXI i és un element que, sens dubte, ha canviat la percepció de la nostra realitat i el nostre entorn.

‘L’ésser humà ha caigut indefectiblement en les xarxes d’una era digital de la qual depenem en gran manera’ i per això es planteja si és possible de viure’n al marge i si som conscients ‘de què hem guanyat i què hem perdut amb aquesta cessió a la tecnologia’.

L’autor es pregunta ‘si podem ser capaços de prendre les regnes del nostre destí en aquesta nova realitat acceptant les millores que ha aportat la tecnologia a la nostra vida i mantenir els trets socials que formen part de la nostra essència com a humans’.

En aquest sentit, la simfonia s’estructura en diferents parts amb títols descriptius: ‘No signal’; ‘Breathing bits’; ‘Planned obsolescence’; ‘Conected lives’; ‘Digital slaves’; ‘Digital natives’; ‘Deshumanization’ i ‘Building new feelings’.

Segona estrena en 2020

És la segona estrena de Saül Gómez en aquest 2020. El 26 de gener,passt, la Banda Simfònica de la Societat Instructiva Musical Santa Cecília de Cullera va estrenar Scent, un concert per a requint i banda simfònica que li va encarregar el músic Javier Llopis, concertista internacional i director artístic del Tenerife Clarinet Fest i professor de clarinet en el Conservatori Professional de Música de Tenerife i de requint en el Centre Superior Katarina Gurska de Madrid.

El concert es va fer dins el Cicle de Concerts d’Hivern de l’Ajuntament de Cullera sota la direcció del titular de l’agrupació Carlos Garcés.

Actualment, Saül escriu l’obra obligada del Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea 2020, Stones and sea, que serà la seua Simfonia Núm. 1.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any