Alumnes de l’IES de Castelló de Rugat participen en el D3Mobile, el campionat internacional de modelatge 3D

VilaWeb
Redacció
29.01.2020 - 19:24
Actualització: 29.01.2020 - 20:24

Els alumnes de segon de Batxillerat de l’IES Manuel Sanchis Guarner de Castelló de Rugat, amb el professor Joan Gregori de l’assignatura Tecnologia de la Informació i Comunicació II, participen en el Campionat Internacional de Modelatge 3D de Precisió amb el Mòbil-Tauleta d3mobile Metrology World League, organitzat per la Universitat de Sant Jaume de Compostel·la.

El campionat pretén acostar els joves als nous mètodes de mesurament emergents, amb els quals és possible d’utilitzar instruments tan familiars com els seus mòbils o tauletes electròniques, i es desenvolupa íntegrament en línia. En la competició cal superar diferents proves que impliquen l’extracció d’informació mètrica 3D precisa i eficaç de l’entorn per a estudiar-lo, a través de la fotogrametria que s’hi presenta com una opció de gran interès.

Els alumnes de l’institut de Castelló de Rugat han escollit un joguet de paper i una figura del Coliseu de Roma. En la primera prova han fet fotografies dels dos objectes per a recrear-los més tard digitalment en l’ordinador, mitjançant el programa 3DF Zephyr Free. Aquest programa utilitza les fotografies per a crear una visió de l’objecte de 360°. Després d’aconseguir el modelatge 3D, l’alumnat usa el programa Meshlab per a retallar i perfeccionar el model, suavitza-ne les vores i aplicant correccions de llum i de color.

En la segona prova, i aplicant els mateixos procediments i les mateixes tècniques de la primera, han creat un model 3D d’un objecte que l’alumnat havia escollit prèviament. Després d’editar-lo, es puja a la web SketchFab, que alhora els ha permés de millorar la qualitat de la imatge. El pas següent va consistir a tornar a fotografiar l’objecte amb la plantilla del 3dmobile, afegint-hi la mida de les coordenades d’on està situat. Després d’açò, s’envia la informació al 3dmobile.

Totes les proves que l’alumnat ha anat fent per a arribar al producte final es poden consultar a l’àrea de l’Equip Infocreativo, i el de l’Equip IntelYgentes.

Finalment, en la tercera prova es fa servir l’aplicació Meshlab. L’alumnat ha medit 20 distàncies amb 40 punts amb les tècniques que proporciona l’aplicació. Després d’obtenir les mesures de cada punt, amb un full de càlcul es mesuren 20 distàncies d’una imatge que els ha donat l’organització per a la prova. El resultat final s’envia, també, a d3mobile.

És la segona volta que l’alumnat de l’IES Manuel Sanchis Guarner participa en aquest campionat. L’any 2017, en la cinquena edició, un grup d’alumnes del mateix nivell i assignatura guanyaren el premi a l’equip debutant millor classificat.

El certamen està organitzat per USCAN3D, un equip de professionals integrat en la Universitat de Sant Jaume de Compostel·la i format per professorat que imparteix docència fonamentalment en titulacions de l’Escola Politècnica Superior del Campus de Lugo, doctorands i col·laboradors externs membres d’entitats de la Xunta de Galícia, la Universitat Politècnica de Madrid o la Universitat de Valladolid, entre més entitats i organismes. El grup està orientat a l’educació, promoció i aplicació pràctica de les tècniques de documentació en tres dimensions mitjançant fotogrametria d’objecte pròxim.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any