Arcadi España defineix el PAT de les Comarques Centrals com un instrument per a desenvolupar les infraestructures de manera sostenible

  • El conseller de Política Territorial ha participat en les sessions d'identificació d'oportunitats del Pla d'Acció Territorial amb els ajuntaments de la Vall d’Albaida i la Safor

VilaWeb
Redacció / EP
01.12.2020 - 15:55
Actualització: 01.12.2020 - 16:55

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha participat aquest dimarts en les sessions d’identificació d’oportunitats del Pla d’Acció Territorial (PAT) de les Comarques Centrals amb els ajuntaments de la Vall d’Albaida i la Safor, que s’han celebrat a Gandia i Albaida, ha indicat la Generalitat en un comunicat. Hi han assistit també la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, i el director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín.

El conseller ha destacat que el PAT de les Comarques Centrals ‘és un instrument d’ordenació del territori que vol simplificar procediments i accelerar tràmits per a aconseguir el doble objectiu de creixement econòmic i ocupació i sostenibilitat ambiental’, i l’ha definit com ‘un instrument d’ordenació territorial, de col·laboració entre la Generalitat i els ajuntaments per a aconseguir l’objectiu de combinar el creixement econòmic amb la sostenibilitat’. Per al titular de Territori, es tracta d’un ‘repte que hem de superar des de la perspectiva supramunicipal, els ajuntaments ja no poden actuar amb illes, han de col·laborar entre ells’.

En aquest sentit, ha afegit que ‘creiem en la cogovernança entre els ajuntaments i la Generalitat, una aliança que faça compatible una ordenació del territori que ens marque el futur, les línies de desenvolupament, les zones que són industrials, les que cal protegir per a millorar el creixement econòmic i fer-lo compatible amb la sostenibilitat, que són objectius que hem d’accelerar per a lluitar contra les taxes d’atur que ara són massa elevades’.

Reforç de les infraestructures

El conseller ha subratllat que ‘un dels elements fonamentals en qualsevol ordenació del territori és que hi haja un creixement equilibrat’, i en cas de les Comarques Centrals, ‘amb un turisme, una agricultura i un sector industrial molt fort, es necessita també el reforç de les infraestructures’.

Referent a això, el conseller ha fet referència al desdoblament de la CV-60, de Terrateig a l’Olleria, que ‘serà realitat en els pròxims anys amb una inversió de 65 milions d’euros i és fonamental per a vertebrar aquestes comarques des de l’interior fins a la costa’.

Un altre dels objectius que ha apuntat Arcadi España en aquesta àrea, és ‘millorar el transport interurbà d’autobusos i continuar reforçant els serveis com hem fet entre Albaida i l’Hospital de Xàtiva i, de la mà dels ajuntaments, millorar la mobilitat més sostenible d’aquesta comarca’.

El PAT de les Comarques Centrals impulsat per la Generalitat comprén sis àrees funcionals de les definides en l’Estratègia Territorial del País Valencià, vuit comarques tradicionals (la Safor, la Marina Alta, la Marina Baixa, la Canal de Navarrés, l’Alcoià, el Comtat, la Costera i la Vall d’Albaida), 185 municipis i uns 850.000 habitants.

Més infraestructures a què s’ha referit España, com a projectes prioritaris per a connectar les Comarques Centrals amb les àrees de València, Alacant i Elx, són el desenvolupament o la millora de la línia ferroviària Xàtiva-Alcoi, el Tren de la Costa, la culminació del tram Xàtiva-La Encina o la permeabilització de la AP-7 a Gandia, Oliva, Ondara-Gata de Gorgos o Altea.

Aquest PAT aporta, segons el conseller, una anàlisi i unes propostes estratègiques des del punt de vista de la dinamització econòmica i la innovació en el conjunt de les Comarques Centrals, molt justificada per la forta component territorial de la seua estructura econòmica basada en pimes i clústers industrials molt arrelats en el territori.

Per a millorar i fer més competitiva aquesta realitat és necessari analitzar les demandes de sòls per a les activitats econòmiques per a fer front a les noves necessitats logístiques, la relocalització d’activitats industrials i l’adaptació al canvi tecnològic que serà un procés disruptiu per a alguns sectors tradicionals.

Per a fer front a aquesta situació és prioritari de fomentar la cultura col·laborativa de les empreses, la creació de capital social i la constant introducció d’innovació en processos i productes.

Per això, ha afegit España, ‘el PAT pot ajudar a la creació d’aquestes xarxes d’innovació, aquestes complicitats entre empreses, agents econòmics i socials i administració amb la finalitat de dotar d’una imatge unitària de qualitat per a aquest espai, donar-li una major visibilitat i difondre els valors d’esforç i emprenedoria que són consubstancials amb la tradició productiva d’aquestes comarques’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any