Carles Pastor, en el cartell del Festival de Música i Lletra de Xàtiva

  • Paco Ibáñez i Miquel Gil, entre els noms més destacats

VilaWeb
Redacció
21.03.2019 - 19:52
Actualització: 21.03.2019 - 20:52

Amb el lema Jo cante a la diferència, inspirat en un vers de la cantautora xilena Violeta Parra, el Festival Música i Lletra (MIL) de Xàtiva celebrarà a partir del 3 de maig vinent l’edició 2019 amb Paco Ibáñez com a cap de cartell. El certamen reivindica la defensa de la llibertat d’expressió i ‘la valentia de la cultura com a antídot contra la intolerància’, en paraules del seu director artístic, el músic Feliu Ventura.

El cartell d’artistes que actuaran enguany inclou el músic de Montaverner Carles Pastor, guanyador del premi Ovidi al millor disc de cançó d’autor de 2018, i que compartirà escenari amb Anari, ‘una de les veus més importants de la cançó basca que ja suma 20 anys d’experiència’.

La presentació de l’esdeveniment s’ha fet al Teatre Principal de València, amb les intervencions de Feliu Ventura, del regidor del Gran Teatre de Xàtiva, Alfred Boluda; l’artista i dissenyador del cartell d’enguany, Elías Taño, i de la directora adjunta de música i de cultura popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete.

Boluda ha destacat que el MIL ‘vol fer front a la intolerància i les ideologies excloents que amenacen d’homogeneïtzar totalment la societat’ i que les institucions públiques ‘han de fomentar valors col·lectius’. D’aquesta manera, ha reivindicat ‘l’ànima feminista’ que ja va mostrar el festival en l’edició anterior i ‘la llibertat d’expressió com un dels fonaments de la democràcia’.

Feliu Ventura també ha explicat que en l’actualitat existeix ‘una situació sociopolítica’ en què ’s’ha d’insistir a ser una barrera higiènica contra el feixisme’ i s’ha referit a ‘l’antifeixisme com un valor democràtic inseparable de la resta’.

La programació començarà la vesprada del 3 de maig amb una actuació gratuïta de Dani Miquel al Jardí de la Pau, seguida de la celebració del Final del III Certamen de Joves Cantautors/rs on els assistents podran votar en directe per a atorgar el premi del públic. A més dels finalistes d’enguany, també hi actuarà l’última guanyadora, Lia Sampai.

Aquella mateixa nit tindrà lloc l’actuació de Roger Mas que presentarà el seu treball Parnàs, a més de tocar adaptacions de cançons tradicionals i poemes musicats de diversos autors. Després serà el torn de la compositora i pianista Clara Peya, qui busca ‘deconstruir l’amor romàntic tal com l’entenem’ amb Estómac, el seu vuité disc guanyador del premi Enderrock 2018.

El dia 4 serà el torn de la gran aposta del festival, Paco Ibáñez, qui es troba de ronda internacional amb motiu dels 50 anys del seu històric concert a l’Olympia ‘reivindicant l’humanisme enfront de la barbàrie del segle XXI’ i oferirà un recorregut per les seues cançons més reconegudes, però també per noves composicions.

La programació es reprendrà el dia 10 amb el concert de Carles Pastor i Anari.

El punt i final el posaran l’endemà Mara Aranda i Miquel Gil. La cantant presentarà Sefarad en el cor de Turquia, un homenatge a la tradició sefardita al Mediterrani, i el veterà músic durà a l’escenari les cançons de Geometries, el disc que acaba de traure al carrer.

Entre les novetats d’aquesta edició hi ha l’entrada gratuïta per als menors de 12 anys acompanyats. Ventura també ha destacat ‘els preus populars’ de les actuacions que permeten ‘donar unes condicions de treball dignes als artistes’. El preu del bo per als quatre dies és de 36 euros mentre que els dies solts les entrades estaran al voltant de 12 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any