Agents de la policia espanyola han desarticulat una organització dedicada a robatoris amb força amb el procediment de l’encastament en botigues de telefonia a tot el país i a Espanya, i han detingut 20 persones.

De moment els acusen de 32 robatoris amb força a 23 ciutats, entre les quals Ontinyent.

L’objectiu dels assalts eren els productes exposats a les botigues i expositors, la destinació final dels quals era Romania. L’organització operava de nits i amb rapidesa, fins i tot en menys d’un minut.

Els telèfons robats tenien un valor de 700.000 euros. S’han recuperat 116 terminals furtats, interceptats a l’interior d’una maleta propietat d’un dels arrestats en una empresa de paqueteria. Durant la recerca, la policia espanyola ha tingut la col·laboració de la Unitat Nacional d’Europol i l’Agregadoria d’Interior a Romania.

La investigació va començar en 2017 després d’un robatori en una botiga d’Albacete on van robar telèfons valorats en 23.000 euros.

L’objectiu de l’organització eren botigues de telefonia mòbil que assaltaven a altes hores de la matinada, utilitzant sempre un o dos vehicles prèviament robats, i que encastaven a la porta o aparador de l’establiment per a accedir a l’interior. A més, usaven una maça per a trencar el pany de la porta d’entrada al magatzem de l’establiment i fer-se també amb els telèfons emmagatzemats.

Els membres de l’organització estaven altament especialitzats en aquest tipus de robatoris. En alguns dels assalts el temps per a cometre’ls era molt escàs, fins i tot de cinquanta segons per a arreplegar tota la mercaderia. En una sola nit podien recórrer més de 1.000 quilòmetres per a cometre els fets.

Durant la investigació, els agents van identificar els integrants de l’organització, que anaven substituint-se contínuament. Quan un grup feia diversos robatoris, abandonava l’estat i deixava pas a uns altres membres de l’organització arribats de Romania, on enviaven els telèfons robats a través d’empreses de paqueteria.

El mes de juny passat es van detenir onze persones, quatre de les quals quan estaven a punt d’abandonar l’estat per la Jonquera. Entre ells hi havia el cap de la trama.

En una segona fase de la investigació es van emetre diverses Ordres Europees de Detenció i Lliurament per als membres de l’organització, amb les quals es van poder detenir nou persones a França, Itàlia, Suècia i Romania.

L’operació continua oberta per a identificar més integrants de l’organització. Dels detinguts, onze són a la presó.

Per ara se’ls acusa de 32 robatoris amb força pel mètode de l’encastament en botigues de telefonia a Ontinyent, València, Sagunt, Alzira, Reus, Torrent, Tarragona, Elx, Santa Pola, Gandia, Mollerussa, Vila-real i Elda, i a ciutats espanyoles.

Els agents també han aconseguit recuperar un vehicle d’alta gamma, valorat en 80.000 euros i robat a Almeria, utilitzat per als últims quatre robatoris.