Dia de reflexió

  • «La Junta Electoral d’Alacant ha prohibit la celebració dels actes de commemoració del bombardeig que hui s'havien de fer a Alacant organitzats per l’ajuntament, partits polítics, sindicats i altres entitats. L'excusa és que és la jornada de reflexió»

Ximo Urenya
25.05.2019 - 09:34
Actualització: 25.05.2019 - 11:34
VilaWeb

Reflexionem:

25 de maig de 1938 (hui fa 81 anys). Un bombardeig de l’aviació feixista italiana aliada del bàndol franquista ocasiona 311 morts a Alacant en bombardejar el Mercat. (La Veu del País Valencià).

25 de maig de 1940 (hui fa 79 anys). Bèlgica, envaïda des de feia 15 dies per les tropes de Hitler, es mostra incapaç de detenir-les i el seu govern es rendeix el dia 28. Les tropes alemanyes amenacen França. Encara no feia un any que havia començat la Segona Guerra Mundial, el conflicte bèl·lic va implicar la majoria de les nacions del món. La guerra va causar la mort d’entre 50 i 60 milions de persones, la major part civils, el 3% de la població mundial de l’època; esdevingué així el conflicte més mortífer de la història humana i el primer (i per ara únic) en què es van usar armes nuclears.

Va ser el conflicte armat més gran de la història i s’estima que va tenir un cost, en diners i en recursos, més gran que totes les altres guerres juntes. Prop de la meitat de les víctimes foren ciutadans de la Unió Soviètica, el país que va patir la principal agressió de l’Alemanya nazi, que també dugué a terme la persecució i extermini de minories europees com la jueva, que fou víctima d’un holocaust de prop de 6 milions de morts. (Viquipèdia).

25 de maig de 2019 La Junta Electoral d’Alacant ha prohibit la celebració dels actes de commemoració del bombardeig que hui s’havien de fer a Alacant organitzats per l’ajuntament, partits polítics, sindicats i altres entitats. L’excusa és que hui és la jornada de reflexió i que demà se celebren votacions. Són les eleccions municipals, les eleccions europees i les autonòmiques, en la majoria de les comunitats autònomes españoles. Per primera volta en la democràcia española posterior al franquisme ha presentat candidatures un partit polític feixista, VOX, en les eleccions municipals d’algunes ciutats, en les autonòmiques i en les europees.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any