Dues grans escriptores de la Ribera

  • «És un goig que juntament amb els excel·lents escriptors de la Ribera, aquestes dues dones, amb empenta i amb coratge, formen part de la literatura de la nostra comarca.»

Josep Miquel Bausset
09.01.2018 - 23:05
VilaWeb

En menys d’un mes es presentaran dos llibres en valencià de dues bones escriptores de la Ribera. I és que aquesta comarca té un ‘substrat’ literari important, amb Homenots (i de segur que me’n deixe algun) com Joan Fuster i Martí Domínguez, Eduard Soler i Estruch o Víctor Oroval. I també Vicent Andrés Estellés, que tot i que pròpiament no va nàixer a la Ribera, sí que va viure alguns anys a Benimodo. És per això que després de la generació d’aquests prohoms de la literatura, aparegué una segona generació d’escriptors en valencià (l’apartat dels ‘sèniors’) representada per Ramon Trullenque, Josep Lozano, Jesús Huguet, Josep Millo, Rafa Xambó, Manuel Joan i Arinyó, Josep Franco, Jeremies Barberà, Josep Fluixà, Enric Lluch o Emili Piera. I encara hi ha una tercera generació, la dels ‘júniors’, amb escriptors de gran talla literària com Santi Vallés, Francesc Viadel, Francesc Martínez Gallego, Josep Ballester, Martí Domínguez (nét del gran Martí Domínguez), Alan Greus, Miquel Puig Cuadau, Urbà Lozano, Josep Escartí o Vicent Ortega entre més.

I les dones? Certament que també hi ha bones dones escriptores a la Ribera, encara que, com passa sempre, amb un nombre inferior al dels hòmens. Dues d’aquestes dones són les que en el termini de menys d’un mes presenten les seues magnífiques obres literàries.

Així, el passat 21 de desembre, a la Casa de la Cultura de Benimodo, l’amiga Didín Puig (Premi Micalet d’Honor 2010) va presentar el seu llibre ‘Les festes de Pasqua’, una obra deliciosa on aquesta escriptora, de gran caràcter, emprenedora i optimista a més no poder (i que és tot un referent en el món de la cultura i del valencianisme) ens recorda els esdeveniments de les festes de Pasqua d’abans. Didín Puig, que va estudiar valencià a Lo Rat Penat amb Enric Valor, Manuel Sanchis Guarner i Carles Salvador (quan Lo Rat era un nucli valencianista), a més de periodista va fer classes de valencià al col·legi dels jesuïtes de València. A part del llibre presentat a Benimodo el 21 de desembre passat, Didín Puig ha escrit altres obres com ‘Vaig a dir-te 4 coses’ i ‘I tu què en saps?’.

L’altra dona i gran escriptora de la Ribera, amb diversos llibres publicats, és la mestra i amiga, M. Rosa Diranzo, nascuda a Alfarb, que el divendres 12 de gener, a les 7 de la vesprada i a la Casa de la Cultura d’Alfarb, presentarà la seua última obra: ‘El marge i el camí’, Premi Ciutat de Carlet de Narrativa 2017. Aquest llibre deliciós, publicat per l’editorial Neopàtria, conta la història de Teresa, una xiqueta de la postguerra espanyola condemnada, com gairebé totes les dones, a caminar al marge, ja que el camí, com sempre, era reservat als hòmens. Amb una carta adreçada als seus fills, Teresa els explica la seua rebel·lió i el preu que hagué de pagar per la seua llibertat. Altres obres, també molt interessants, escrites per M. Rosa Diranzo (que durant un temps va exercir la docència a Ontinyent) són: ‘Mestra, conta’ns coses’, ‘La vella locomotora’, ‘El secret de l’olivera’, ‘El marge i el camí’ i ‘La pantalla màgica’.

És un goig que juntament amb els excel·lents escriptors de la Ribera, aquestes dues dones, amb empenta i amb coratge, formen part de la literatura de la nostra comarca. A tots ells, però sobretot a elles dues, Didín i M. Rosa, la primera gran amiga de mon pare i la segona alumna i després també amiga, molts i molts èxits més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any