El campanar d’Albaida obrirà un toc manual de més de 1.000 torres de tot Europa

  • És l’inici d’una campanya per convertir aquesta tradició en Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

VilaWeb
Redacció / EP
27.03.2018 - 15:57
Actualització: 27.03.2018 - 17:57

Un toc manual de campana començarà a Albaida per continuar ressonant al llarg de 31 campanars i carillons de tot el país i més de 1.000 a tot Europa. El 21 d’abril, a les 12.00, ‘Llancem les campanes al vol!’ portarà aquest so mil·lenari per la majoria dels països del vell continent amb motiu de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural com a tret de sortida de la candidatura d’aquest ‘llenguatge universal’ a la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Així ho han anunciat aquest dimarts en roda de premsa el secretari de Cultura de la Generalitat, Albert Girona; el batle d’Albaida, Josep A. Albert; la coordinadora de l’associació Hispània Nostra, Bárbara Cordero; el coordinador del projecte Campaners d’Albaida, Antonio Berenguer, i la directora del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac), Remei Arévalo.

La coordinadora d’Hispania Nostra ha explicat que es posa en marxa aquesta activitat de caràcter internacional amb la finalitat de donar ‘visibilitat’ al toc manual de campanes, de manera que es ‘preserve aquest llenguatge sonor’.

Antonio Berenguer, de Campaners d’Albaida, ha assenyalat que les campanes són ‘portadores d’emocions’ i unes ‘grans patidores’, ja que s’han utilitzat històricament en les guerres per fabricar armament. A més, ha ressaltat que en els anys 60 i 70 es van electrificar ‘massivament’, de manera que, amb aquest procés, ‘es perdia la riquesa de la gran varietat de tocs que hi ha a Europa’.

Ha recordat també que el toc manual de campanes a Albaida té l’origen al segle XIII i ha continuat ‘de manera ininterrompuda i diària fins avui’.

El seu ‘paper essencial com a comunicador’ en els grans esdeveniments socials a través d’un llenguatge ‘comprensible per a tothom’ i ‘universal’ també són alguns dels valors d’aquest ‘patrimoni sonor’ per optar al reconeixement que atorga la UNESCO, segons la directora del MitMac.

Remei Arévalo també ha posat de relleu que es tracta d’un ‘fita cultural que identifica tot el continent europeu, des del poble més petit fins a la ciutat més cosmopolita’. En aquesta mateixa línia, el batle d’Albaida ha subratllat que el de les campanes és un ‘llenguatge musical que forma part de la nostra identitat com a poble’.

Any del patrimoni cultural i declaració per la UNESCO
A partir del toc conjunt de les campanes europees el 21 d’abril vinent, arrencarà una campanya per convertir aquesta tradició en Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, cosa per a la qual els impulsors de ‘Llancem les campanes al vol!’ ja compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, el Ministeri d’Educació i Cultura espanyol i diverses associacions.

A més, han començat contactes per aconseguir més adhesions i es busca arribar a Amèrica, especialment als països del sud del continent, on també hi ha tradició campanera i de carilló.

Aquesta iniciativa també sorgeix amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, una cita per a la qual la Generalitat Valenciana prepara un conjunt d’activitats distribuïdes en el temps, que es prolongaran fins al mes de desembre i que arribaran a voltant d’un centenar de localitats i espais culturals del País Valencià, segons ha anunciat Albert Girona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any