El Racó Lila de la Biblioteca Pública Degà Ortiz i Sanz d’Aielo de Malferit

  • Recomanació de la Biblioteca Pública Municipal d'Aielo de Malferit

VilaWeb
Mariló Sanz
16.06.2019 - 16:23
Actualització: 16.06.2019 - 18:23

El suggeriment lector de la biblioteca d’Aielo de Malferit d’aquest mes no està enfocat a recomanar només un llibre; parlarem de més d’un, de deu en total, que alhora seran els representants d’uns altres que tenen mèrit similar. Parlar de tots els existents seria impossible.

En aquesta ocasió hem optat per fer protagonistes les DONES, perquè pensem que ja era hora de dedicar espai i temps a reconèixer què han fet i fan moltes. I alhora, també, agrair al món editorial l’esforç que fa per posar al mercat llibres que compleixen eixa finalitat: escrits firmats per dones i biografies que mostren el paper femení en la societat al llarg de la història. I que quede clar que no són llibres ‘per a dones’, són llibres per a tothom. De fet, són molt atractius i algunes biografies podrien ser la base per a fer guions de pel·lícules.

Triar i encertar de quin llibre parlar ha estat difícil perquè el ventall de possibilitats és ampli, així que, com que el suggeriment lector parteix de la biblioteca, és allà on hem buscat. Hem tirat mà de les prestatgeries que hi ha al Racó Lila, que és un espai recentment creat, que ocupa un lloc privilegiat i que a poc a poc anirà omplint-se amb més exemplars.

En el recull de llibres biogràfics que mostrem, cada editorial ha fet la seua pròpia selecció i, amb tota seguretat, totes seran conscients que s’han quedat a mitges. Hi ha tant a dir! Són llibres per a llegir a poc a poc,  tranquil·lament, sense pressa… i així anar assimilant la importància del que conten. I són còmodes de llegir, perquè no necessàriament han de llegir-se els capítols en ordre, cadascú pot començar per la part que més li abellisca.

Hi ha dones dels temps passats i dels més recents. Hi ha llibres en valencià i en castellà. N’hi ha per a adults i per a joves, i també per als més menuts. N’hi ha que presenten dones valencianes i d’altres que mostren dones que ja són universals. Hi ha noms coneguts, altres que potser desconeixíem. Hi ha dones ocupant tots els camps de treball. I totes són dones valentes i lluitadores que van haver de fer front al món que les envoltava, un món que no acceptava què feien i com es comportaven, dones que al llarg de la història han estar relegades a ciutadanes de segona i el seu talent ha estat anònim i amagat.

Potser, algun dia ja no facen falta llibres que mostren les vides femenines perquè ja seran totes visibles, és possible que en un futur pròxim ja podem dir que vivim en igualtat de condicions i aleshores no caldrà inclinar la balança en cap de costat. Però mentre arriba el moment, hem de compensar el desnivell i mostrar noms que estaven  arraconats.

Hem d’anar canviant de mentalitat i, sortosament, ho estem fent: alguns d’aquests llibres són èxits de vendes. Tan de bo continue l’èxit durant més temps. El món ha de funcionar amb una premissa: s’ha de tindre en compte el treball ben fet en general, siga de qui siga. La societat la formem homes i dones i la unió del talent, la intel·ligència,  la faena i és la sensibilitat de tots dos que dóna empenta i farà avançar la societat dia a dia.

10 DE DONES Projecte del voluntariat pel valencià. 2018. Autores:  Isabel-Clara Simó, Gràcia Jiménez, Carmen Agulló, Carme Miquel, Lliris Picó, Mercé Viana, Rosa Roig, Amàlia Roig, Violeta Tena,  Empar de Lanuza i Mariló Sanz Mora. És un recull de deu relats de ficció en femení, escrits per dones valencianes, en què les protagonistes estan envoltades de realitat, tendresa, dolçor, enyor…

UN MÓN DE DONES EXTRAORDINÀRIES Eva Prada, Editorial Tàndem. Llibre amb disseny tipus atles que mostra dones de tots els continents. El primer full és una invitació temptadora amb un gran mapamundi que situa tots els retrats de les biografiades al lloc de naixença. I una vegada dins, el text didàctic i les atractives il·lustracions el fan molt interessant per a estudiants de Primària.

DONES VALENCIANES QUE HAN FET HISTÒRIA Maria Viu i Sandra Capsir. Editorial Bromera. Són biografies curtes de dones valencianes, que d’una manera o altra han fet la seua aportació a la societat. Els textos estan escrits amb un llenguatge adreçat al lector juvenil.

CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS Volum I, Volum II, de Francesca Cavallo i Elena Favilli. Editorial Estrella Polar. Edició en valencià i en castellà. Són dos llibres molt complets, amb més de cent vides cadascun ordenades alfabèticament. Les biografies són curtes i escrites amb llenguatge simple adequat per a xiquets i xiquets de Primària. Hi ha molts noms recents. Gran part expliquen superació personal així com també hi ha dones que han estat protagonistes de fets exemplars.

CONTEM HISTÒRIES DE DONES D’ACÍ Rosa Roig i Manola Roig. Editorial  Vincle. És un recull de dones actuals o del passat, explicades amb llenguatge infantil, com si es tractara d’un conte.

DIDÍN VOL SER PERIODISTA Empar Bria i Pelufo. Edicions 96. És un conte infantil que fa visible de cara als més menuts el treball de la periodista, escriptora i activista cultural DidÍn Puig i Grau. A la col·lecció també hi ha dos contes més dedicats a dones: Asuncion Cruañes i Isabel de Villena.

I en castellà:

LIBRES. CIUDADANAS DEL MUNDO Carmen Alborch. Editorial Aguilar. Aquest llibre m’ha atrapat només fent una ullada. I llegir-lo és un goig. Hi trobem nou biografies de dones que han alçat la veu reivindicant drets i injustícies. Procedeixen de diferents parts del món, i així, mentre cada capítol explica qui són i què han fet, alhora ens endinsa en les circumstàncies socials i politiques que les envolta i contra les que han lluitat per alliberar-se’n. I així gràcies al talent escriptor de Carmen Alborch,  junt a la seua mirada analítica, sabem un poc més de Brasil i l’Amazonia, sobre l’esclavitud afroamericana, sobre la Itàlia de Mussolini, sobre Iran, sobre la Índia, Irlanda o Xile. Amb aquest llibre, sabem un poc més sobre les diferents mentalitats que convivim al món.

NOSOTRAS, HISTORIAS DE MUJERES Y ALGO MÁS Rosa Montero. Editorial Alfaguara. Com m’agrada aquest llibre! Quina selecció més exquisida! És una reedició molt acurada d’un llibre anterior, ampliada per a l’ocasió. Rosa Montero escriu molt bé i explica amb un text interessant les biografies de cada dona, que tenen  en comú de ser singulars, que se n’eixiren de la norma, que no necessàriament són les més perfectes i que tingueren una vida fascinant. Són biografies per a adults que expliquen les circumstàncies socials i personals que envoltaren les protagonistes i això enriqueix per a poder-les conèixer millor. També enriqueix el text el fet de basar-se en biografies o autobiografies publicades, en cartes, en cites… la qual cosa ajuda a fer un retrat més exacte del personatge.

TREINTA MUJERES FASCINANTES EN LA HISTORIA DE VALENCIA de diverses autores. Editorial Vinatea. Són trenta històries de dones valencianes amb la  singularitat que el textos no pareixen biografies sinó relats novel·lescs.

100 MUJERES QUE CAMBIARON EL MUNDO Sandra Elmert. Editorial RBA. És una acurada selecció de dones importants, que aportaren el granet de sorra per al canvi social. El llenguatge és senzill adequat per a xiquets i grans.

 

I amb tot açò, a llegir! Teniu on triar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any