José M. Ángel ‘no veu motius’ per a dimitir i nega descoordinació en l’incendi de Llutxent

  • El director general de l’Agència d’Emergències creu que no es podran unificar els cossos de bombers en aquesta legislatura

VilaWeb
Redacció / EP
17.08.2018 - 16:18
Actualització: 17.08.2018 - 18:18

El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José M. Ángel, ha afirmat que ‘no veu causes’ per a dimitir , encara que ‘respecta i entén’ les crítiques d’alguns sindicats de bombers que havien reclamat la seua destitució per la descoordinació en les tasques d’extinció de l’incendi de Llutxent.

Ángel ha defensat que la coordinació dels operatius que van participar en l’extinció de l’incendi ‘va funcionar bé’ i que va haver-hi ‘més mitjans que mai’ en les tasques, davant les declaracions dels sindicats, que asseguraven que hi havia més coordinadors que bombers.

Ho va afirmar dijous durant la presentació del balanç anual del servei del telèfon d’Emergències 112 i les dades de la campanya d’estiu, preguntat sobre les crítiques dels bombers, que van denunciar el ‘desastre’ en la gestió de l’incendi i van reclamar la unificació dels cossos de bombers.

José M. Ángel subratllà que ‘accepta les crítiques’ i ‘tothom té dret d’expressar la seua anàlisi’, però ha negat que, com van apuntar els sindicats, hi haguera problemes en el funcionament de les emissores o que el material estiguera obsolet. El director d’Emergències defensà que hi ha una ‘coordinació claríssima en la llei’ i que ‘tots els criteris tècnics van estar en mans de tècnics’, per la qual cosa ‘cap polític va estar coordinant com en un tauler d’escacs’. ‘La coordinació no és un ens intangible i si els actors han funcionat bé, la coordinació també’, va remarcar.

Ángel demanà als sindicats de bombers de dur les crítiques a les juntes de personal i ‘utilitzar els mecanismes de participació per a les queixes laborals’.

També va insistir que ‘no s’ha detectat manca de mitjans, sinó que n’hi ha hagut més que mai’. Va afirmar que es van emprar ‘tots els recursos possibles’, però el dia que va començar el foc ‘hi havia diversos incendis al mateix temps’. Tot i això, remarcà que els recursos eren ‘suficients’ i la ‘resposta tècnica ha sigut qualificada i proporcional’.

Com ha detalls, va afirmar que als quatre minuts de declarar-se el foc ja hi havia els primers dispositius mobilitzat. Entre diumenge i dilluns va haver-hi més de 50 incidències de ‘diversa tipologia’, onze dels quals dilluns a la vesprada i només un va acabar sent incendi. A més, més de 800 persones hi van treballar en torns i es van mobilitzar més de 30 mitjans aeris i la ‘sincronia’ entre ells va ser un ‘treball d’orfebreria’.

José M. Ángel destacà la ‘tremenda complexitat’ de l’incendi, sobretot pel ‘canvi brusc’ en el vent, per la qual cosa es van prendre ‘mesures complicades i difícils de comprendre per la ciutadania’, com les evacuacions.

‘Impossible’ d’unificar els cossos en aquesta legislatura
El director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, preguntat per la unificació dels diferents cossos de bombers valencians, una de les reclamacions principals dels sindicats, afirmà que és ‘impossible’ dur-la a terme dins aquesta legislatura.

Assegurà que la Generalitat ‘no solament està per la labor’, sinó que el cos únic de bombers està arreplegat en la llei per la qual es va crear l’Agència, però que ‘cal escoltar primer als ajuntaments i a les diputacions’ per ‘després d’un debat, començar a treballar cap al consorci únic’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any