La importància de la formació en llengües en les comarques centrals

  • «L'Escola Oficial d’Idiomes de Xàtiva adquireix un paper fonamental com a eix vertebrador de l'aprenentatge en llengües de les comarques centrals»

Mariola Aparicio
10.09.2020 - 12:10
Actualització: 10.09.2020 - 14:10
VilaWeb

Sens dubte, tothom coincideix a assenyalar en com és d’important tindre una bona formació en llengües hui en dia. Les demandes del món en què vivim, globalitzat i multicultural, fan del tot necessari que tinguem un bon coneixement d’idiomes per a poder millorar les competències professionals. A l’hora d’accedir a una nova faena, de progressar en la que ja tenim, o de millorar la nostra formació acadèmica, sol ser requisit imprescindible que acreditem el coneixement en llengües estrangeres i en valencià. Les escoles oficials d’idiomes som centres públics dependents de la Conselleria d’Educació que impartim ensenyaments d’idiomes i que oferim una titulació acadèmica oficial. En concret, a l’Escola Oficial d’Idiomes de Xàtiva, amb les seccions d’Ontinyent i Aiora, impartim classes d’anglés, valencià, francés i alemany des dels nivells inicials –A2- fins als més avançats –C1 i C2.

L’Escola Oficial d’Idiomes de Xàtiva adquireix un paper fonamental com a eix vertebrador de l’aprenentatge en llengües de les comarques centrals, ja que el nostre àmbit d’acció recull alumnat procedent de la Costera, la Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés, la Vall d’Aiora i part de la Ribera.

L’alumnat que assisteix a les nostres classes és adult, que desitja rebre formació lingüística gratuïta validada per una certificació oficial. L’oferta horària abasta des dels grups que comencen a les 9.30 fins als que s’ofereixen a les 19.00, en un ampli ventall horari que pretén d’acomodar les necessitats horàries del nostre alumnat. Alumnat que, com hem assenyalat, és majoritàriament adult i que assisteix a les classes fent un esforç per compaginar la vida personal i professional amb la finalitat de millorar la seua formació acadèmica o universitària i poder augmentar les seues probabilitats d’ocupació. El professorat del centre tenim molt en compte aquesta característica i tractem d’oferir classes dinàmiques i comunicatives amb l’objectiu d’oferir un aprenentatge de llengües no sols de qualitat, sinó també atractiu i motivador.

L’actual situació de pandèmia ha obligat el sector educatiu a replantejar i reconduir completament el procés d’ensenyament-aprenentatge, a fi de donar una resposta adequada a la necessitat de formació de la societat. El repte amb què encarem el curs vinent ho és encara més, si cap, en l’àmbit d’ensenyament d’idiomes, ja que la pràctica de les destreses oral i escrita, la comunicació i la interacció amb l’alumnat, trets definidors d’una classe de llengua, no sempre són fàcils d’aconseguir quan les classes no són totalment presencials. Davant d’aquesta nova situació, per tant, i arran de l’experiència viscuda durant els tres darrers mesos del curs escolar passat, partim enguany d’una clara proposta d’organització lectiva col·laborativa, reflexionada, estructurada i programada pel conjunt del professorat per a assegurar, d’una banda, el compliment de les mesures de distanciament físic i higiene i, per l’altra, aconseguir el que més desitgem: fer costat a l’alumnat i facilitar-li el seguiment del curs de manera que l’acompanyament, l’assessorament i la col·laboració entre professorat i alumnat siga la base que guie la nostra pràctica educativa. Combinarem d’una manera integrada les classes presencials amb activitats educatives a distància i en línia, amb un clar increment de la coordinació entre el professorat dels diferents nivells educatius, fent servir la co-docència com a eix vertebrador de les classes. La nostra finalitat última és, al cap i a la fi, afavorir l’atenció adequada a l’alumnat, ajudant-vos a organitzar les activitats escolars i compartir amb vosaltres el procés d’ensenyament-aprenentatge des de la proposta d’activitats comunicatives, atractives i reals que afavorisquen el procés d’adquisició de llengües i que, en definitiva, us motiven per continuar assistint a l’Escola Oficial d’Idiomes de Xàtiva.

Mariola Aparicio · Directora de l’Escola Oficial d’Idiomes de Xàtiva

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any