Les professores Tudi Torró i Carmen Agulló intervenen en les jornades sobre ‘revolució pedagògica’ a les terres del Vinalopó

  • Se celebren divendres i dissabte a Elda i la Romana

VilaWeb
Tudi Torró en un acte a Ontinyent en defensa de l'ensenyament en valencià
Redacció
03.05.2019 - 15:24
Actualització: 03.05.2019 - 17:24

La professora de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València, Carmen Agulló, i la pedagoga, inspectora d’educació i Directora Territorial d’Educació d’Alacant Tudi Torró participen en les jornades ‘Mestres que canvien el món. Revolució pedagògica a les terres del Vinalopó’. Organitzades per la sots-direcció general de Formació del Professorat i el CEFIRE d’Elda, es desenvoluparan aquests divendres i dissabte per a debatre debatre i reflexionar sobre el canvi i la innovació educatives des dels anys 30 del segle XX fins a l’actualitat.

Les activitats de divendres es faran al Centre Cívic i Juvenil d’Elda, i les de dissabte al Centre Cívic i Social de la Romana.

El dia 3 de maig està dedicat especialment a les mestres republicanes, dues de les quals van exercir el seu magisteri a Elda en els anys 30. Carmen Agulló impartirà una conferència sobre Antonia Maymón, pedagoga, mestra impulsora del naturisme a l’estat espanyol, anarquista i feminista. El mestre Alfred Ramos parlarà, a continuació, de la mestra freinetista Josefina Ferrándiz Casares, qui publicà juntament amb les seues alumnes d’Elda la revista Pensamiento escolar amb tirades de 500 i 1.000 exemplars, una revista en què les estudiants totes xiquetes dissertaven sobre qüestions com el divorci o analitzaren la figura de Clara Campoamor.

La programació inclou també la projecció del documentari En el yugo de la desgracia d’Alberto Herrero sobre la mestra Paquita Sanchis, qui va exercir a la zona rural de l’Alt Palància, i que bevia dels escrits d’Édouard Claparède, Glòria Giner de los Ríos i Leonor Serrano, a través de la qual va conéixer la metodologia Montessori. Va ser represaliada pel franquisme durant 26 anys.

Les activitats de dissabte se centraran en els mestres de la transició i l’ensenyament del valencià, amb dues taules redones, una sobre l’activisme polític i el feminisme i una altra que tractarà sobre les maneres d’ensenyar, la pedagogia i les metodologies, ambdues protagonitzades per mestres de diferents generacions.

En la seua intervenció, la pedagoga Tudi Torró explicarà aspectes rellevants sobre l’ensenyament en valencià tant des del punt de vista científic basat en la seua activitat investigadora pionera sobre l’ensenyament lingüístic, com per la seua àmplia i diversa experiència a l’aula. La jornada acabarà amb la inauguració de l’exposició ’50 anys construint un model d’escola en valencià’ comissariada per Alfred Ramos i Ferran Zurriaga que es podrà visitar fins el 17 de maig a la Casa Encarnada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any