L’IES de Bocairent, seleccionat per al projecte de Centres Digitals Col·laboratius de la Conselleria d’Educació

  • És un dels cinquanta centres pilot de tot el País Valencià

VilaWeb
Redacció / EP
17.04.2021 - 23:08
Actualització: 18.04.2021 - 01:08

L’IES de Bocairent s’ha inclòs en el projecte de Centres Digitals Col·laboratius (CDC), que la Conselleria d’Educació ha presentat aquesta setmana, i que arranca en cinquanta centres pilot de tot el sistema educatiu valencià, que sumen uns 39.700 alumnes i alumnes, i més de 3.600 docents.

El conseller Vicent Marzà ha destacat que “aquest projecte pilot permet de provar la millora d’eines i utilitats digitals que s’estan implementant en el sistema educatiu i per això aquest mes comença la formació del professorat dels centres pilot, per a establir-la de manera generalitzada durant el curs vinent”.

“Era molt necessària la modernització digital de l’administració educativa i de la tasca docent, i durant l’últim any s’ha treballat intensament per a fer-ho realitat amb una nova concepció de l’ensenyament en la qual les TIC estan integrades en l’aprenentatge del dia a dia”, ha afegit.

El centre educatiu de Bocairent és l’únic de la comarca on comença aquesta formació del professorat per al nou model de Centre Digital Col·laboratiu, que se sustenta en cinc pilars tecnològics, amb possibilitats d’integració entre si i capaces de suportar centenars de milers d’usuaris a diferents nivells: centre, professorat i alumnat, així com les seues famílies, segons ha explicat la conselleria.

Els cinc pilars dels CDC són el sistema operatiu Lliurex, el programari lliure que continuarà sent el preferent per als centres educatius públics de la Generalitat i la plataforma AULES, un entorn virtual d’aprenentatge (EVA) que la Generalitat ha desenvolupat sobre Moodle.

També la plataforma Web família, com a eina de comunicació dels centres o docents amb les famílies o l’alumnat; les pàgines web de cada centre educatiu, allotjades en el PortalEdu desenvolupades amb l’eina WordPress, així com la plataforma Office 365 de Microsoft controlada per la Generalitat, que complementa les anteriors, i que potencia l’ús de les TIC als centres educatius.

A més del correu electrònic, cada usuari tindrà espai d’emmagatzematge en el núvol, possibilitat de fer videoconferències i més eines de treball col·laboratives, com Teams, on es crearan equips virtuals de treball, segons el nivell educatiu, per a cada aula o cada assignatura.

Transformació digital

A cada centre es crearan dues figures “essencials”: “Una persona que dirigirà la gestió de la transformació digital de centre i una altra que actuarà com a acompanyant en qüestions més tècniques de les plataformes”, en paraules del secretari d’Educació de la Generalitat, Miquel Soler.

La implantació de la nova plataforma Microsoft 365 començarà el 26 d’abril i prèviament s’haurà fet una formació a les dues persones per centre seleccionades, amb el compromís. La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) dirigirà el projecte de gestió del canvi i la integració de les plataformes i la sotsdirecció General de Formació del Professorat tutelarà i facilitarà tota la formació pràctica associada no sols en aquest mes d’abril sinó en els pròxims mesos.

Per part seua, el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José M. Garcia Duarte, ha assenyalat que “el Centre Digital Col·laboratiu és una de les claus del projecte ‘Centre a Casa’, juntament amb la nova Secretaria Digital, amb el qual pretenem facilitar la relació entre tots els agents del sistema”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any