Montaverner, capital d’un país d’escoles

  • Escola Valenciana hi ha presentat aquest dijous les Trobades 'que fan poble i fan país'

VilaWeb
Redacció
08.04.2016 - 09:03
Actualització: 08.04.2016 - 11:03

A dos dies de la 29a Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida, Montaverner s’ha convertit en la capital d’aquestes festes per la llengua en acollir la presentació de les prop de vint que fins a juny se celebraran a tot el País Valencià amb el lema ‘Un país d’escoles’, organitzades per Escola Valenciana, entitat per a la qual ‘fer escola és sinònim de fer poble i de fer país’.

La presentació (vídeo) ha comptat amb l’assistència del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno; la mestra i acadèmica de l’AVL, Carme Miquel; Josep M. Andrés Timor, president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià; a més del director de l’escola de Montaverner, Manuel Cerdà; la batlessa de Montaverner, Amparo Roses; el conseller de Cultura de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Fede Vidal; la professora de la Universitat de València, M. Carmen Agulló; la narradora Almudena Francés, el jugador de raspall José Francisco Garcia; i el tècnic de la Federació de Pilota Valenciana, David Sanjuan. També hi han assistit Josep Roca, president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera; Vicent Font, president de la coordinadora pel valencià ‘El Guaix’, i Encarna Serrano de la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià.

Presentació Trobades 2016 MontavernerL’acte ha estat marcada per la ‘reclamació històrica’ d’Escola Valenciana d’implantar el requisit lingüístic en la funció pública i la necessitat de reobrir Radiotelevisió Valenciana (RTVV), amb continguts exclusivament en valencià per a aconseguir la normalització de la llengua.


Sobre aquesta qüestió, Vicent Moreno ha recordat els dibuixos animats de ‘Bola de Drac’ en Canal 9 per a exemplificar ‘com la llengua formava part de la vida quotidiana dels xiquets i les xiquetes’.

‘El valencià apareixia a la tele, els seus ídols parlaven en valencià, cosa feia imitar-los i, de rebot, s’incrementava el prestigi social de la llengua’, ha manifestat.


Moreno també ha destacat que Montaverner ‘simbolitza la vertebració del territori i l’estreta unió dels pobles que compartim la llengua’. També ha destacat que les Trobades d’enguany són ‘les primeres festes per la llengua des que es va produir el canvi d’un Govern que treia unitats de valencià a un Govern que defensa l’ensenyament en valencià i participarà en les Trobades’.

‘Excel·lència educativa’

El president de l’entitat cívica ha aprofitat aquest marc per a posar en valor ‘la implicació, l’esforç i el treball de conjunt de tota la comunitat educativa’, gràcies a la qual ‘l’escola valenciana, la nostra escola, la que hem construït entre tots, és sinònim d’excel·lència educativa’.

En este sentit, Moreno ha subratllat la ‘gran fita’ de l’escola en valencià: ‘La immersió ha estat decisiva per a incrementar el nombre de parlants en la nostra llengua i per a aconseguir un nivell equilibrat de les dos llengües cooficials del nostre país’, ha manifestat.

Per la seua banda, la mestra, actual acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i qui va ser la primera presidenta d’Escola Valenciana, Carme Miquel, ha al·ludit a la importància de la Llei d’Ús i Ensenyament (LUEV) que ‘va trencar el desert lingüístic i cultural que vivíem’, però ha assenyalat que malgrat ‘haver avançat molt’, encara ‘fa falta un major esforç perquè es desenvolupen i es facen efectius els decrets de la llei’.

Encarna Serrano, de la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, ha posat èmfasi en l’objectiu de les Trobades: ‘Volem viure en valencià i que la llengua es desenvolupe en condicions òptimes’. Així, Serrano ha adduït que ‘l’escola és una part important en el procés de normalització del valencià, tot i així, no pot ser l’única, la llengua necessita estar present en tots els àmbits’.

‘Discriminació per la llengua’

El president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, Josep M. Andrés, ha ressaltat que amb la introducció del requisit lingüístic al sector públic ’s’evitaria la discriminació per raó de llengua i faríem un pas endavant a favor del foment del valencià en la funció pública’.

En un altre ordre de coses, Andrés ha remarcat el ‘paper fonamental’ de les Trobades durant els últims 30 anys ‘per consolidar un model educatiu que es nodreix dels programes d’ensenyament en valencià’.

El president de la Coordinadora ha invitat la ciutadania a participar en aquests ‘esdeveniments festius, reivindicatius i vertebradors, que són possibles pel compromís de les coordinadores comarcals que formen part d’Escola Valenciana, la implicació de mestres i professors, pares i mares, alumnes, associacions cíviques i entitats de cultura popular que any rere any aconseguixen reunir milers d’assistents’.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any