Ontinyent és la tercera població valenciana més contaminada per l’ozó troposfèric

  • La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia que en 2018 se superaren en 55 ocasions els nivells de protecció per a la salut

VilaWeb
Redacció
25.06.2019 - 10:20
Actualització: 25.06.2019 - 12:20

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha presentat els resultats de l’anàlisi de la qualitat de l’aire a Ontinyent i a Alcoi, a partir dels registres de 2018 de les estacions de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana.

El problema més important continua sent la contaminació per ozó troposfèric. En el cas de la capital de la Vall d’Albaida, s’han superat en 55 ocasions els nivells de protecció per a la salut establits per la legislació estatal i europea, això és més del doble de les 25 permeses. L’entitat considera molt preocupant la situació, amb una mitjana de superacions en els últims 3 anys (2016-2018) que situa Ontinyent com la tercera població del País Valencià més afectada per aquest contaminant.

Segons les dades, a Ontinyent continuen superant-se àmpliament els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Les superacions s’han produït en 141 dies a Ontinyent, concentrats enre abril i setembre. A més, la mitjana anual (mitjana de tots els valors horaris mesurats al llarg de l’any) s’ha incrementat lleugerament.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó nociu, en contraposició al de la capa d’ozó de l’estratosfera (el que protegeix de la radiació ultraviolada emesa pel sol), és un contaminant secundari produït per la reacció, en presència de radiació solar, entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries. L’Agència Europea de Medi Ambient calcula que es produeixen 1.800 morts prematures anuals a l’estat espanyol com a conseqüència de l’exposició a nivells alts d’ozó. També es relaciona amb moltes patologies i amb efectes molt negatius sobre la vegetació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any