Construint Memòria homenatjarà quinze víctimes valldalbaidines dels camps nazis

  • La Generalitat col·locarà lloses en memòria seua als pobles natals

VilaWeb
Redacció
12.08.2019 - 15:46
Actualització: 12.08.2019 - 17:46

La Generalitat ha elaborat 627 rajoles amb els noms dels valencians que van ser víctimes dels camps de concentració i extermini nazis, que distribuirà durant les pròximes setmanes pels seus pobles i ciutats d’origen, on s’hi posaran a manera d’homenatge.

Quinze d’aquestes rajoles es posaran a set pobles de la Vall d’Albaida, amb els noms corresponents de les víctimes documentades a què es vol homenatjar, tot i que en pot haver algunes més. Serà a Aielo de Malferit (Miguel Belda), Aielo de Rugat (José Moll), Castelló de Rugat (Bautista Navaro), Fontanars dels Alforins (Virgilio Torró), Ontinyent (Rafael Donat, Vicente Gandia, José M. Martí, Vicente Sáiz, Francisco Santamaría, Rafael Torró i Gonzalo Ureña), la Pobla del Duc (Juan Bataller, Salvador Fayos i Eusebio Pimentel) i el Ràfol de Salem (Bruno Cloquell).

El projecte Construint Memòria el van presentar dijous el president Ximo Puig i la consellera de Reformes Democràtiques Gabriela Bravo, en coincidència amb el primer aniversari de la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència del País Valencià.

Les 627 rajoles es repartiran per les més de 200 localitats perquè els ciutadans recorden ‘els seus noms, les seues vides i les penúries que van passar’, va subratllar Bravo. Les plaques inclouran el nom de la víctima, el seu municipi de naixement, el camp de concentració en el qual van estar retinguts i les dates d’entrada i eixida.

‘La millor forma de seguir construint el futur és conèixer el passat’, assegurà Bravo, qui va fer una crida a treballar perquè ‘no es repetisca’ allò que va passar temps arrere i ressaltà la importància de la llei valenciana de memòria històrica.

Un projecte propi en compte del Stolpersteine
El projecte Construint Memòria que ha engegat la Generalitat s’ha avançat a la iniciativa que alguns  ajuntaments ja tenien començat d’adherir-se al projecte Stolpersteine que l’artista alemany Gunter Demnig està realitzant fa anys arreu del món, consistent precisament també a col·locar unes petites lloses amb els noms dels veïns que foren víctimes d’aquells camps de l’horror.

De fet, Ontinyent ja havia encetat els tràmits per a sumar-s’hi després que el propi president Puig anunciara el mes de maig passat en una visita a la ciutat que el Consell s’afegiria al projecte alemany i que les primeres lloses es posarien a la capital de la Vall d’Albaida.

També l’Ajuntament de Castelló de Rugat va aprovar en el ple de novembre, i per unanimitat, d’adherir-se al projecte Stolpersteine, en donar suport a una moció que el PSPV ha redactat per a dur a tots els ajuntaments de la comarca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any