La reivindicació d’un sistema de pensions dignes torna als carrers de Vall d’Albaida aquest dilluns 16 d’abril, amb concentracions i una manifestació l’endemà de les que hi ha hagut aquest diumenge a ciutats com València i Barcelona, entre més.

Les noves mobilitzacions impulsades des de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, que pretén ‘mantenir la tensió’ amb la crida a més accions reivindicatives i de denúncia, s’han convocat a Bocairent i Ontinyent, on es faran a les 12.00 concentracions davant els ajuntaments. A més, a la capital de la Vall d’Albaida hi ha organitzada una manifestació que eixirà a les 18.30 a la plaça de l’Ajuntament amb un recorregut que acabarà a la plaça de la Concepció.

La manifestació d’Ontinyent exigirà que es garantisca el sistema de pensions públiques com un dret constitucional, i que el finançament s’incloga en els pressupostos generals de l’estat.

La coordinadora va presentar el 5 d’abril passat a l’Ajuntament d’Ontinyent una moció perquè el ple municipal rebutge el projecte de creació de pensions individuals (PEPP) proposat per la Comissió Europea, que al parer dels convocants de les mobilitzacions pretén consolidar i beneficiar les pensions privades en detriment de les públiques.

Mesures ‘propagandístiques i insuficients’

Intersindical Valenciana, integrada en la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions, ha fet una crida a participar en les mobilitzacions d’aquest dilluns. El sindicat considera que les mesures incorporades als PGE 2018 sobre pensions són ‘totalment propagandístiques i insuficients’ per la qual cosa les han rebutjades ‘contundentment’. ‘No és hora de jugar amb les persones pensionistes ni amb les seues pensions sinó d’acabar amb les polítiques que estan posant-ne en joc la viabilitat’, ha asseverat.

Intersindical proposa un seguit d’actuacions, que busquen ‘defensar una pensió digna’ i, entre més, ‘equiparar la pensió mínima al salari mínim interprofessional, amb una pujada mínima del 8%, amb la idea d’avançar cap a una pensió mínima de 1.080 euros que garantisca amb dignitat la vida en relació amb els criteris de la Carta Social Europea’.

També ha demanat d’incrementar les Pensions No Contributives i els subsidis d’un 8%, així com els subsidis per a majors de 52 i 55 anys en el mateix percentatge, de la mateixa manera que busquen incrementar ‘totes’ les pensions en percentatge igual o per sobre de l’IPC, començant per l’1,9% perdut el 2012.

A més, demane lluitar contra la privatització de les pensions i dels serveis públics, ‘de manera especial els que afecten la gent gran’. ‘Per això, exigim l’eliminació de les desgravacions fiscals per als plans de pensions privades. A més, ens oposarem rotundament a qualsevol directiva que puga ser imposada als estats membres de la Comunitat Europea i que puga afavorir la constitució d’aquests plans i fons privats’.

Així mateix, ha exigit la derogació de les reformes laborals del 2011 i 2013, ‘tan lesives per a la classe treballadora en general i per als pensionistes en particular’ i ha demanat ‘el restabliment de la jubilació als 65 anys, així com la paralització del factor de sostenibilitat previst per a l’any que ve, que lliga la quantia de la pensió a l’esperança de vida de la persona pensionista’.

Finalment, ha exigit d’eliminar ‘els topalls de les bases de cotització per incrementar els ingressos del sistema i la jubilació amb menys de 65 anys, sense penalitzar amb coeficients reductors per cotitzacions de més de 40 anys’.