Un document de Medi Ambient identifica les actuacions més urgents per recuperar l’àrea afectada per l’incendi de Llutxent

  • Entre més, fa incidència especial en les vies, accessos i protecció del sòl

VilaWeb
Redacció / EP
29.08.2018 - 15:46
Actualització: 29.08.2018 - 17:46

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha redactat un document d’anàlisi de les característiques de la zona afectada per l’incendi forestal de Llutxent, en el qual també proposa mesures per a la recuperació de la zona, en el marc del seu treball en les actuacions de regeneració post-incendi.

El secretari general de Medi Ambient de la Generalitat, Fran Quesada, el va presentar dilluns en la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental per al Seguiment i la Coordinació de la Post-emergència. Sobre aquest document, Quesada ha indicat que la conselleria ha engegat els recursos tècnics i humans per a treballar en el medi natural i engegar actuacions d’emergència mediambientals en les àrees afectades en els termes municipals de Pinet, Barx, Quatretonda, Gandia, Ador, Ròtova i Llutxent.

El secretari general ha explicat que el personal tècnic de la conselleria va identificar in situ les actuacions urgents, amb una incidència especial en les vies, accessos i protecció del sòl, a més de reconèixer l’entorn de les zones afectades i comprovar l’estat de les pistes forestals, vegetació o murs.

La informació recopilada i el suport científic de la valoració feta pel Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, Agricultura ha servit per fer un primer document d’anàlisi de les característiques de les zones afectades i de les mesures proposades per a la recuperació.

Quesada ha ressaltat que ‘amb una actuació sensible i immediata, la conselleria està treballant des del primer moment en la realització de les actuacions del post-incendi’ i que ja disposa d’una valoració inicial de les actuacions d’urgència a mamprendre. També ha assegurat que ha informat els ajuntaments afectats de les gestions iniciades en matèria forestal.

‘Quin bosc volem’
Aquestes actuacions es complementaran amb la taula de concertació que Agricultura preveu celebrar en la primera quinzena de setembre, com una ‘iniciativa clau’ per a seguir amb la restauració conjuntament amb els actors del territori afectat ‘des de la proximitat’. També per a definir ‘quin bosc volem i quines són les actuacions a dur a terme en la zona i afrontar la regeneració de forma mancomunada’.

Els responsables de Medi Ambient també es van reunir dilluns amb representants i experts de centres de recerca per a compartir els estudis realitzats, en una trobada on van donar suport a ‘les actuacions dutes a terme i les previstes’ per part de la conselleria.

Conscienciació sobre els ‘riscos inherents’
En la mateixa línia, entre març i juliol, la conselleria va fer actuacions a la zona afectada per l’incendi, com ara xarrades a Gandia dins la campanya informativa ‘Stop al Foc. Protegeix el teu Habitatge i la teua Urbanització’, que tenen com a objectiu que els habitants ‘siguen conscients dels riscos inherents a viure en un espai envoltat de massa forestal i de la necessitat que s’hi involucren i comprometen, tant a nivell individual com col·lectiu, per a l’adopció de les mesures necessàries per a minimitzar al màxim el risc d’incendi.’

Des de Medi Ambient han destacat que es tracta d’accions que representen una eina per a les persones que resideixen en aquestes zones, sobretot urbanitzacions i petits nuclis urbans, que representen ‘un grau de vulnerabilitat major davant els incendis forestals.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any