Un documentari repassa i explica el procés d’exhumació i identificació de les restes dels Tretze de la Corda

  • L'han rebut els familiars dels tretze homes afusellats pel franquisme el 15 de desembre de 1939 al cementeri municipal d'Ontinyent

VilaWeb
Imatge extreta del documentari
Redacció
28.02.2021 - 17:17
Actualització: 28.02.2021 - 18:17

Són ja vuitanta-un anys els que han passat des que al cementeri municipal d’Ontinyent van assassinar els Tretze de la Corda, tretze homes afusellats pel franquisme el 15 de desembre de 1939.

Molts anys després de la mort del dictador i de la instauració del sistema democràtic actual, el cas continuava envoltat de silenci i oblit. No en fa tants, van començar els treballs per a tornar la dignitat a les seues restes i rescabalar, ni que siga emocionalment, els seus descendents del dolor personal i social.

L’últim pas en aquest sentit es va produir divendres passat, quan els familiars d’aquells represaliats van rebre còpies del documentari produït per l’Ajuntament d’Ontinyent, un treball que repassa i detalla el procés d’exhumació i identificació de les despulles dels tretze republicans morts per la barbàrie franquista.

En l’acte han participat a més del batle, Jorge Rodríguez, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, la regidora de Memòria Històrica, Sayo Gandia, i més regidors, membres de la Comissió Municipal de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, que van lliurar als familiars de les víctimes els vídeos.

Per a la consellera, que va remarcar la importància de la col·laboració per a avançar en les polítiques de memòria i va ressaltar que ‘un clar exemple d’aquesta manera de treballar ha sigut l’ajuntament d’Ontinyent’, insistí a assegurar que ‘la millor garantia de no repetició és la memòria’.

En la seua intervenció, Rodríguez va manifestar la necessitat de ‘no oblidar mai que hui estem ací per l’obstinació de les famílies que des de fa molts anys exigien poder tindre les restes dels seus éssers estimats’.

Article relacionat: Setanta-cinc anys després: Ontinyent, el poble sense memòria Revista El Llombo Hivern 2014

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any