Un llibre homenatja el sociòleg Damià Mollà en el primer aniversari de la seua mort

  • L'Ajuntament de Bocairent publica 'Damià Mollà Beneyto. L'home, el mestre i la nació' en la col·lecció d'estudis locals

VilaWeb
Redacció
12.07.2018 - 17:41
Actualització: 12.07.2018 - 19:41

Coincidint amb el primer aniversari de la mort del sociòleg Damià Mollà, l’Ajuntament de Bocairent li dedica el sisé volum de la col·lecció d’estudis locals, amb un caràcter divulgatiu i com a homenatge ‘al professor universitari i investigador reconegut’ però també ‘al bocairentí i ciutadà compromés amb el país i la seua gent’, en paraules del batle de la localitat Josep-Vicent Ferre.

La publicació Damià Mollà Beneyto. L’home, el mestre i la nació constitueix una miscel·lània a partir d’articles que recullen aspectes de la vida i l’obra de Mollà. La primera part la formen tres capítols: dues aproximacions biogràfiques, una entrevista publicada el 2003 i un discurs, i un recull de visions personals d’autors com Eduard Mira publicades arran de la mort del sociòleg.

La segona meitat del volum està integrada per textos propis de Mollà amb la intenció ‘d’il·lustrar els centres d’interés més destacats de la reflexió de Damià’, com recull el pròleg redactat pel batle. Són articles de caràcter sociològic i sobre el nacionalisme. Els tres darrers escrits tenen un component més local dedicats, per una banda, a l’industrialisme a Bocairent, i, per una altra, amb la transcripció de les paraules que va pronunciar en l’obertura de la sala que duu el seu nom a la biblioteca pública municipal.

El sociòleg Damià Mollà Beneyto (Bocairent, 1946), es va morir el 3 de juliol de l’any passat.

Fundador l’any 1970 de Germania Socialista, fou autor del manifest La classe treballadora davant l’opressió al País Valencià com a poble, de 1972. En 1987, formà part de la llista electoral municipal de la Unitat del Poble Valencià a Bocairent.

Entre els seus llibres, hi ha La sociedad actual (1974), escrit amb Josep Vicent Marqués i Salvador Salcedo; Estructura y dinámica de la población del Pais Valenciano (1979), amb pròleg d’Amando de Miguel; o El País Valencià com a formació social, I Premi Fontana Rosa. L’any 1986 va rebre el Premi Joan Fuster d’assaig per l’obra De impura natione, escrit amb Eduard Mira, en què plantejaven una ‘tercera via’ per al valencianisme polític.

Mollà va fer donació de prop de 3.000 volums de la seua biblioteca particular a l’Ajuntament de Bocairent, que li dedicà una sala de la Biblioteca Municipal i que l’any 2011 el va guardonar amb el premi Nou d’Octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any