Els ajuntaments de la Vall d’Albaida firmants del Pacte de les Batlies pel Clima i l’Energia estan treballant en l’elaboració del Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible que ha de servir per a disminuir l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle (GEH) i complir el compromís de reduir-la més enllà del 40% per a l’any 2030 respecte el 2005.

El pla proposa també avaluar els riscos i vulnerabilitats municipals derivats del canvi climàtic i adoptar una estratègia d’adaptació. A aquesta iniciativa de la Unió Europea, que impulsa la lluita contra el canvi climàtic a nivell local, s’hi han adherit 29 localitats de la comarca: Agullent, Aielo de Rugat, Albaida, Afarrasí, Atzeneta d’Albaida, Benicolet, Benigànim, Benissoda, Benissuera, Bocairent, Bufali, Bèlgida, Carrícola, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, Guadasséquies, Llutxent, Montaverner, Montitxelvo, l’Olleria, Ontinyent, Otos, el Palomar, Pinet, Quatretonda, el Ràfol de Salem, Rugat, Salem i Terrateig.

La Diputació de València subvenciona aquest pla que es redactarà en dues fases, la primera de les quals consistirà en l’elaboració d’un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de GEH associades als principals sectors d’activitat, i en la realització d’avaluacions energètiques a diversos equipaments municipals per definir l’estratègia d’actuació. La segona fase serà per definir accions de mitigació tant en l’àmbit municipal com del propi ajuntament per actuar en camps diversos com ara el foment de la mobilitat, l’estalvi energètic en l’enllumenat públic i l’aplicació de mesures de millora energètica als edificis de titularitat municipal, entre més mesures.

A més, s’avaluaran els riscos i vulnerabilitats davant el canvi climàtic per definir una estratègia d’adaptació amb accions que faciliten d’augmentar la resiliència del municipi enfront dels riscos identificats.