Un vídeo fet per Neus Cerdà difon la terminologia fallera en valencià

VilaWeb
29.02.2016 - 19:31
Actualització: 29.02.2016 - 20:31

Redacció/EP L’ontinyentina Neus Cerdà, alumna del darrer curs de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, és l’autora del vídeo, disponible en els portals Youtube i Vimeo, realitzat per difondre entre els joves la terminologia fallera en valencià, un treball sobre vocabulari realitzat des de l’àrea de Cultura de la Diputació de València.

Neus. Presentació Un dia de FallesSota el títol ‘Un dia de Falles, la realitzadora ha comptat amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura Festiva i la Junta Central Fallera.

Mitjançant il·lustracions i gràfics, amb una animació simple i melodies festives, el vídeo explica en uns dos minuts què passa a València el dia de Sant Josep, jornada gran de les Falles i de la ‘cremà’, amb la successió de dades des de la despertà fins la cremà, passant per la mascletà, el lliurament de premis o l’ofrena a la Mare de Déu.

Es tracta d’una simulació, ja que a València tots els actes no se celebren el mateix dia, però en molts pobles sí. En el vídeo es difon una selecció del vocabulari faller com els ‘trons de bacs’, la ‘xocolatada amb bunyols’ o ‘el ninot indultat’.

Durant la presentació, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha subratllat el suport de l’Ajuntament a les iniciatives que destaquen el valor cultural de la festa fallera. ‘La festa engloba moltes facetes: l’art faller, la indumentària, la pirotècnia i també la llengua, el valencià forma part intrínseca de la literatura i la vida de les falles, per això agraïm qualsevol projecte que ajude a fer-ne difusió’, ha indicat .

Per la seua banda, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha manifestat que la Diputació considera una ‘obligació pròpia’ col·laborar en la normalització lingüística i fomentar la col·laboració entre administracions, especialment amb vista a aconseguir el reconeixement de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Un dels objectius d’aquest material és que el compartisquen els membres més joves de les agrupacions falleres. Des del migdia, el vídeo està disponible en els portals YouTube i Vimeo i a la pàgina de facebook ‘Valencià a la Dipu’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem