Valors, banderoles i actituds

Paula Garcia Gironès
06.04.2016 - 15:11
Actualització: 06.04.2016 - 17:11
VilaWeb

Els mitjans de comunicació van fer la setmana passada la seua crònica del plenari a l’Ajuntament d’Ontinyent en referència al darrere punt de l’ordre del dia on es va debatre una moció presentada pel Grup Municipal Socialista, on entre altres es feia una ferma defensa del nostre Ajuntament en posicionar-se en la defensa dels Drets Humans, dels valors democràtics per tal de fer possible un món més just, més lliure i més democràtic.

La meua valoració com a portaveu del GPM d’EUPV al consistori d’aquesta moció fou del tot positiva llevat del darrer punt de la moció que apuntava que a les façanes i balcons de l’Ajuntament sols hi lluïrien les banderes oficials, les banderes i estendards de les festes, les banderes de dies internacionals declarats per Nacions Unides, i aquelles que comptaren amb l’acord sense excepció de tots els grups municipals.

Vaig manifestar que compartia la major part de la moció, com no podia ser d’altra manera, perquè s’hi recollien propostes i acords que el grup polític d’EUPV havia portat al plenari en la passada legislatura. Així, el 26 de març de 2012 s’aprovà una moció presentada per EUPV , amb els vots favorables de PSPV, Compromís i EU, en reconeixement de la II República, els seus valors i les persones que defensaren i lluitaren per aquest règim democràtic que va acabar amb l’alçament militar dels colpistes del general Franco. Entre els acords presos en aquella moció s’hi trobaven, entre d’altres, aquests: recordar aquella època històrica i retre-li homenatge; que cada 14 d’abril, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la II República, lluïra la bandera republicana a l’edifici del consistori; promoure accions per a la recuperació de la memòria històrica i dedicar un memorial urbà a persones representatives d’aquella època.

Malgrat els acords, sols unes quantes persones vàrem fer complir allò acordat; de seguida que la bandera republicana lluiïa cada 14 d’abril al balcó de l’antic Ajuntament com a fet simbòlic, es convertí per alguns (que malgrat aprovar la moció mai no hi van assistir ni varen promoure cap dels acords) en una de les majors polèmiques. Any rere any, hissar la bandera republicana, la d’aquelles persones que lluitaren pels valors democràtics i de llibertat dels que ara gaudim, generava notícia. Mai no es va fer cap acte institucional per part del govern local per promoure els acords. Nosaltres com a col·lectiu hem organitzat any rere any un munt d’activitats: xarrades, projeccions del documental ‘Las Maestras de la República’ i un ja tradicional sopar-homenatge entre més

Tal i com també afirma la moció del Grup Socialista, des de l’any 2015 Ontinyent compta amb una comissió per la recuperació de la memòria democràtica, comissió creada gràcies a la petició del nostre grup municipal, que en el plenari del 2 de febrer d’enguany presentà una moció per crear-la.

Allò que vull deixar clar és que la part principal de la moció presentada pel PSPV s’apropiava de mesures treballades i proposades per altres grups, iniciatives que mai no s’hagueren debatut al nostre plenari si algun dels grups, malgrat no comptar amb el consens total, no hagueren dut davant el plenari propostes que tot i no comptar amb un suport majoritari de la societat, són qüestions de justícia.

Les persones que compartim un sentiment republicà volem homenatjar aquelles persones que lluitaren enfront de nombroses adversitats en favor de la justícia, la democràcia i els drets humans. I no estem disposades a soterrar novament els valors que han ajudat a fonamentar la nostra societat, ni molt menys a posar en el mateix sac aquelles persones que lluitaren i donaren la vida per defensar les llibertats des d’un sistema democràticament constituït i aquells que s’alçaren en armes totalitàriament contra aquests procurant-los la mort, la repressió, la barbàrie i la condemna a l’oblit i al silenci.

Nosaltres, els republicans i republicanes de cor, malgrat els intents d’uniformitat dels representants a Ontinyent de la Große Koalition (PP, PSPV i Ciutadans), tenim i tindrem memòria i ens reivindiquem davant aquesta coalició com a minoria, estem d’acord que per fi l’Ajuntament organitze actes per celebrar el 14 d’abril de manera institucional i mitjançant la Comissió per la recuperació de la memòria democràtica, en la qual nosaltres hi som presents i seguirem treballant amb força. Però no estem d’acord en la covardia d’introduir un punt en una moció per tal que un dia a l’any deixara de lluir la tricolor al nostre balcó.

Esperem que d’ara endavant, tal i com diu la moció del PSPV, cada vegada que s’haja de penjar una bandera o estendard (com per exemple les d’alguna iniciativa privada, d’alguna organització social, etc) es faça abans un ple per tal de ratificar el consens de tots els grups polítics amb representació municipal.

Nosaltres, davant el 74 aniversari de la mort del poeta republicà i del poble, Miguel Hernández, diem que mai més no renunciarem ni al més vell dels nostres somnis ni dels nostres valors. Seguirem treballant, festejant, recuperant memòria per construir juntes la III República.

 

Paula Garcia Gironés – Portaveu del Grup Municipal EUPV-Ontinyent

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies