22.11.2015 - 23:16
|
Actualització: 23.11.2015 - 00:16
Revista El Llombo. Núm. 88. Hivern 2015
En aquest 2015 s’han complit 15 anys de l’aposta literària de l’Associació de Veïns el Llombo. En aquests tres lustres hem aconseguit d’editar més de 40 llibre de les més diverses temàtiques i sense el suport de cap institució. És cert que, puntualment, alguns llibres ha tingut la col·laboració de diferents entitats, però cap d’una forma continua.
om ha estat possible aquest xicotet prodigi? Doncs a base d’encertar els títols publicats. El 80% dels llibres editats han donat beneficis –alguns dels quals molt importants– que ens ha permés de poder seguir editant; i solament un 20% s’han quedat per sota del seu cost. A més a més, cal tindre present la diversitat temàtica, la qual fa més difícil d’encertar a l’ampliar-se el camp d’actuació. A banda, durant uns anys, els socis del Llombo s’han beneficiat del fet de ser socis podent adquirir els títols a un preu especial, que era superior a la quota que paguen anualment. Aquesta pràctica, però, s’ha acabat des del moment que hem potenciat la revista, que té un preu de cost bastant superior al que un soci paga anualment.
Aquesta fita té lloc en una època en què Ontinyent ha deixat de publicar llibres. Ni el Servei de Publicacions de l’Ajuntament d’Ontinyent ni Caixa Ontinyent no publiquen a penes títols. La crisi actual, molt severa per a les famílies ontinyentines, ha tingut la contrapartida de popularitzar les impremtes digitals, les quals fan possible que el editor no haja d’arriscar-se tant i puga jugar mitjanament sobre segur.
El Llombo ha editat obres d’història tant valorades i reconegudes com Segunda República y Guerra Civil: La Vall d’Albaida, 1931-1939, del professor de la Universitat de València, Antonio Calzado Aldaria; El gran llibre dels malnoms. Els malnoms d’Ontinyent a través de la Història, de Josep Sanchis Carbonell; Ontinyent en la Història: República i guerra. Els papers inèdits de la revolució, de Josep Gandia Calabuig; Valldalbaidins a Mauthausen, de Guillem Llin Llopis; El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent (1936-1939), de Joan Josep Torró Martínez; Assignatura d’història (30 anys del 23-F), de David Mira Gramage; Mort i repressió a Ontinyent (1936-1944), de Guillem Llin Llopis; o el llibre del qual parlava la gent interessada en els temes històrics però ningú no tenia, més allà d’uns pocs privilegiats que disposaven de l’obra fotocopiada: Orgia de pasiones, de Rafael Reig Silvaje, el qual vam editar amb el títol de Vivencias de la guerra y de la represión. El llibre de Reig és un dels que més faena ens ha donat (per començar, el van haver de picar tot en l’ordinador, i se li van fer quatre correccions, en les quals el text es va retallar aproximadament d’un 20-30%), però paral·lelament és un dels títols que més satisfets ens ha deixats.
També ha estat important la reedició d’obres publicades i introbables. Perfiles, de Jaime Miquel, qui va ser alcalde d’Ontinyent; Estudio del desarrollo industrial de Ontinyent a través de lo que va de siglo, de Jaime Miquel Lluch i Antonio Torró Sansalvador; El betlem de Nicolau, traducció valenciana de Josep Sanchis Carbonell o Quaderns de música folklòrica valenciana: Ontinyent i Bèlgida, obra editada originalment per la Diputació de València l’any 1950.
Hem publicat selecció d’escrits, bé a la revista el Llombo o bé a altres indrets. Al respecte, títols com Escrit al vent, de Robert Sais; El Llombo, apunts i records, de diversos autors o Paisatges de la memòria, de Gaspar Conejero formen part de la col·lecció del Llombo.
Així mateix, hem editat la biografia Teodor Úbeda: la fe i la paraula, de David Mira Gramage; per als joves, Els visitants, de la Colla del Raboser; de viatges, Quadern argentí, de Josep Sanchis; llibres de fotografies com Eròtica, La publicitat en temps de Franco, El cine despullat i El cine de Franco.
Hem editat llibres eminentment gràfics, com Aquell Ontinyent emblemàtic, de Joan Barberà Martínez i Gaspar Conejero; d’humor, com Ontinyent, crònica borda del 68, de Guillem Llin, El Grupo. 75 anys d’escola, de Joaquín Costa a Lluís Vives.
El Llombo té també una trilogia de les herbes. Són Les nostres herbes, Herbes i salut i Les plantes mengívoles, de Paco Garrido els dos primers i, el tercer, en col·laboració amb Casimir Romero. Són obres que van per la tercera edició Les nostres herbes, la segona, Herbes i salut, i de la més recent, Les plantes mengívoles va a fer-se ja una segona edició.
L’Associació de Veïns organitza periòdicament una série d’exposicions. També hem fet catàlegs d’algunes d’elles, com Manuel Vidal, un pintor bohemi; Les nostres cases de camp, Els cartells de la guerra, El tren Alcoi-Xàtiva, L’edat d’or de les postals eròtiques,…
Des d’aquest 2015 hem posat en marxa una nova col·lecció en tapa dura. Els primers títols han estat Apunts del Llombo; La mirada inquieta; París, 1900,…
El Llombo fa una tasca constant per la recuperació i implantació del valencià, fins el punt que de totes les obres editades solament dos han sigut publicades en castellà. Tota la resta de la producció ha estat feta en valencià.
En total, els llibres editats pel Llombo s’acosta a la quantitat de 25.000 exemplars, xifra que dona fe del quefer de l’associació i de la importància que té la cultura per a l’entitat.