22.03.2018 - 09:03
|
Actualització: 22.03.2018 - 10:03
El 22 de març de 1418, el rei Alfons el Magnànim va signar el privilegi reial pel qual la Vila d’Ontinyent començà a celebrar la fira anual, que ha arribat fins a l’actualitat. Coincidint amb la data, l’Ajuntament preveu la presentació del logotip identificatiu de l’aniversari i la imatge corporativa per a les activitats que organitzarà una comissió organitzada expressament.
L’aniversari de la Fira d’Ontinyent coincideix amb els també 600 anys de la creació de la Generalitat. El 22 de març de 1418, les Corts del Regne de València, que ja feia dos-cents anys que existien, es reunien al convent de Sant Domènec per aprovar la creació de la Generalitat. Avui fa sis-cents anys i per celebrar-ho les Corts faran un acte institucional de commemoració, que pot seguir-se en directe des d’ací.
‘És un acte emblemàtic, d’afirmació, d’orgull, de voluntat de ser. Malgrat que els últims anys hem passat moltes vicissituds, com la pèrdua dels furs, dictadures, guerres i centralisme, el poble valencià encara és aquí i ho hem de commemorar’, explica el president de les Corts, Enric Morera. Ell mateix oferirà un parlament des de la sala capitular del convent de Sant Domènec, allà on fa sis-cents anys naixia la Generalitat.
La Generalitat –o ‘Diputació del General’, com es va denominar inicialment– era l’organisme encarregat de recaptar i gestionar els principals imposts pagats al rei pels habitants del Regne de València. La creació de la institució va ser la culminació d’un llarg camí de vora dos segles en què es desenvolupà aquell nou territori europeu creat en època de Jaume I. I aquell moment fou també, justament, el punt d’eixida del Segle d’Or valencià.
‘De la mateixa manera que en el seu moment, les Corts van fer un pas cap a la direcció que ens va permetre ser protagonistes del renaixement europeu i viure un Segle d’Or, ara tenim l’oportunitat que amb bones polítiques puguem exercir un paper important en l’Europa dels pròxims anys’, diu Morera, que concep l’acte com un bon espai on poder reflexionar sobre el futur dels valencians.
Les Corts han volgut donar importància a la data amb l’objectiu d’atorgar valor a la història de la institució i remarcar la singularitat del Regne de València. ‘Amb la celebració d’aquesta efemèride es tracta d’entendre millor la seva especificitat en comparació amb les institucions d’altres parts de la Corona d’Aragó, d’Espanya i d’Europa occidental i mostrar una possibilitat de construcció moderna de l’Estat que va quedar truncada al començament del segle XVIII (1707), arran de l’abolició de l’ordenament polític i institucional foral al Regne de València’, diu la declaració institucional aprovada el mes de gener.