50 anys d’ensenyament en valencià exposats al campus d’Ontinyent

  • L'aulari nou acull l'exposició '50 anys construint escola en valencià'

VilaWeb
Redacció
20.02.2018 - 18:01
Actualització: 20.02.2018 - 19:01

El Col·lectiu de Mestres Jubilats Freinet va celebrar el mes de novembre passat el cinquanta aniversari de l’inici de les activitats d’aquells mestres que van començar a introduir el valencià a les escoles, encara sota el pes de la dictadura franquista, seguint el mestratge de de Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar i Francesc Boix.

La celebració es va materialitzar en una jornada i l’exposició ‘Cinquanta anys construint un model d’escola en valencià’ que es va poder visitar a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Una part d’aquesta exposició ha arribat ara al campus d’Ontinyent de la Universitat de València. A la primera planta de l’edifici nou s’hi han instal·lat els panells on s’expliquen plantejaments reivindicatius, didàctics i sociolingüístics que es féu aquell grup de mestres.


Introducció de l’exposició

L’any 1964, un grup de mestres i estudiants de magisteri valencians vam començar a reunir-nos en la seu de l’entitat Lo Rat Penat. Alguns procedíem dels cursos de valencià que aquesta societat impartia i uns altres de les joventuts ratpenatistes. Vivíem en plena dictadura franquista amb el nacionalcatolicisme com ideologia dominant i, conscients de l’adoctrinament que ens transmetien i de la nul·la formació que ens havia aportat l’Escola de Magisteri, convençuts que calia un canvi escolar i la introducció del valencià a l’ensenyament, vam dinamitzar la Secció de Pedagogia d’aquella societat. Des d’aquesta vam organitzar diverses activitats d’autoformació i divulgació entre les quals unes trobades que denominàvem estatges.
En aquesta línia vam celebrar el primer estatge “Llengua i Cultura” els dies 23, 24 i 25 de març de 1967. Era la primera vegada que en la postguerra es plantejava, s’argumentava i es reivindicava la necessitat d’introduir la nostra llengua a l’escola. Escollírem Sant Pau d’Albocàsser com el lloc per fer l’esmentat estatge, per tal de mostrar la nostra voluntat de considerar-nos hereus dels mestres valencianistes que havien organitzat la primera Colònia Escolar Valencianista en aquell mateix lloc, l’any 1933: Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar i Candel i Francesc Boix.
Ara, 50 anys després, el valencià està en moltes aules del país i nosaltres, mestres jubilats i jubilades, membres fa 50 anys de la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat, volem celebrar-ho recordant el camí seguit i mostrant els recursos i accions que ens varen ajudar en el procés de consecució d’una escola valenciana. Alhora, desitgem contribuir a la reflexió sobre els camins que ens cal seguir encara, en un recorregut contemporani per una escola en valencià i per una pedagogia –la pedagogia Freinet, amb la qual ens vam identificar– que, encara que fou generada al segle XX, continua vigent al segle XXI.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem