31.12.2017 - 23:05
Com cada any, en començar 1’any civil, l’Església celebra l’1 de gener la Jornada Mundial de la Pau. Enguany el papa Francesc ens proposa com a lema d’aquesta Jornada: ‘Migrants i refugiats: hòmens i dones que busquen la pau’.
Ja per cinquanta-unena vegada, en aquesta Jornada Mundial de la Pau instituïda pel papa Pau VI, el missatge del papa Francesc per a aquest dia està centrat en el dolor i en la tragèdia de les persones que fugen de la guerra i de la fam. Per això el papa expressa el seu desig de pau ‘a totes les persones i a totes les nacions de la terra’ que encara estan submergits en l’odi i en la violència. El papa ens recorda que la pau, que ‘és una aspiració profunda’ de l’ésser humà, encara no ha arribat a les persones que per força han de fugir del propi país. D’ací que el papa ens recorde els més de 250 milions de migrants que hi ha en el món, dels quals 22 milions i mig són refugiats, ‘hòmens i dones, infants, jóvens i ancians que busquen un lloc on viure en pau’.
En aquest missatge, el papa, alhora que mostra el seu afecte i la seua sol·licitud per aquestes persones que han de fugir forçosament dels seus països, ens convida a abraçar ‘tots els qui fugen de la guerra i de la fam, de la discriminació, la persecució, la pobresa i la degradació ambiental’. Per al papa, ‘acollir l’altre exigeix un compromís concret, una cadena d’ajuda i de generositat’. Per això ens recorda la tragèdia de ‘l’augment de migrants que fugen de la misèria, empitjorada per la degradació ambiental’, com ens recordava el mateix papa Francesc en el punt 25 de la seua encíclica Laudato si.
El papa ens exhorta a veure la ciutat i el món on vivim amb una mirada contemplativa, amb ‘una mirada de fe que puga descobrir el Déu que habita a les seus llars, als seus carrers, a les seues places promovent la solidaritat, la fraternitat, el desig de bé, de veritat, de justícia’.
En aquest missatge amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau, el papa Francesc ens proposa quatre pedres angulars que ens ajuden a pal·liar el drama dels refugiats.
En primer lloc es tracta d’acollir, que ens ‘recorda l’exigència d’ampliar la possibilitat d’entrada legal’ i ‘no expulsar els desplaçats i els immigrants als llocs on els espera la persecució i la violència’. En aquest punt el papa ens recorda el deure de l’acolliment que apareix a la Bíblia i que el govern espanyol hauria de tindre en compte: ‘No vos oblideu de practicar l’hospitalitat’ (He 13:2).
El segon punt que ens proposa el papa és protegir, és a dir ‘reconèixer i garantir la dignitat inviolable dels qui fugen d’un perill a la recerca d’asil i de seguretat, evitant-ne l’explotació’.
El tercer dels punts és promoure i ‘donar suport al desenrotllament humà integral dels migrants i refugiats’.
I finalment, l’últim dels punts que ens proposa el papa és integrar, és a dir ‘treballar perquè els refugiats i els migrants participen plenament en la vida de la societat que els acull, en una dinàmica d’enriquiment mutu i de col·laboració fecunda’.
El missatge del papa per a Jornada Mundial de la Pau acaba animant els dirigents dels estats a tirar endavant els dos Pactes Internacionals que les Nacions Unides haurien d’aprovar enguany: el primer sobre una migració segura, ordenada i regulada i un altre sobre els refugiats.
Que tots, en aquest inici d’any, tinguem la capacitat i la generositat d’acollir i compartir la pau, que és sempre un do de Déu.