06.05.2020 - 16:58
|
Actualització: 06.05.2020 - 18:58
L’historiador i filòleg Abel Soler forma part del projecte impulsat pel grup de recerca d’Història i Dret Forals Valencians (Forval) de la Universitat Jaume I (UJI) que es dedica a la transcripció de seixanta anys d’actes parlamentàries d’època medieval del Regne de València, dirigit pel professor del Departament de Dret Privat Vicent Baydal.
L’estudi mostra la rellevància del diàleg polític entre els territoris de la Corona d’Aragó, una de les proves més evidents de la qual és ‘l’existència d’una tipologia documental pròpia coneguda com els “processos de Corts”’, segons ha explicat Baydal. El treball aborda de manera sistemàtica aquesta documentació valenciana, unes actes que a Aragó, Catalunya, Sicília, Sardenya i Nàpols ja s’han publicat.
Els ‘processos de Corts’ eren les actes dels afers que es tractaven en les assemblees parlamentàries de la Corona d’Aragó, com ara peticions del rei, el desenvolupament de les reunions, comissions de negociació, subsidis al rei o impostos establits o lleis aprovades, entre més. ‘En cap altre lloc d’Europa tenen una tipologia documental similar, a excepció d’Anglaterra, bressol del parlamentarisme modern, on compten amb els ‘Rolls of the Parliament’, recentment transcrits i publicats, ha apuntat Baydal.
La investigació es desenvolupa en el marc de la subvenció d’excel·lència científica júnior de la Generalitat Valenciana aconseguida pel professor Vicent Baydal en 2019. El coordinador del grup Forval va obtenir una de les vuit ajudes atorgades dins el programa per a la promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació per la Generalitat Valenciana a universitats i centres d’investigació valencians, i que havien de tindre l’aval d’una persona guanyadora d’un premi Jaume I.
A més de l’investigador d’Albaida i de Baydal, formen part del grup de treball Noelia Rangel, llicenciada en Història Medieval per la Universitat de València, i Cristian Palomo, doctor en Història Moderna per la Universitat Autònoma de Barcelona.
La previsió de Forval és tindre acabada enguany la transcripció de les actes de les Corts i els Parlaments celebrats entre 1329 i 1389 i algunes de principis del segle XV, que formen part de les Acta Curiarum Regne Valentiae, les actes parlamentàries forals del Regne de València. La investigació no acabarà fins a 2021, segons ha explicat Baydal, quan acabarà la transcripció de la documentació, conservada a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, la Reial Acadèmia de la Història, l’Arxiu del Regne de València i l’Arxiu Municipal de València, que més tard es publicarà en paper i en línia ‘perquè estiga a la disposició de la comunitat investigadora i de la ciutadania en general’.