21.07.2021 - 21:58
|
Actualització: 21.07.2021 - 23:58
Aquest 23 d’octubre vinent hauran passat vuitanta-un anys, quatre mesos i tretze dies des d’aquell 10 de juny de 1939, quan onze veïns de la Vall d’Albaida van ser executats i llançats sense identificació a una fossa comuna, segons es desprén de diverses investigacions i testimoniatges directes, situada dins el recinte del cementeri d’Albaida. Els noms d’Enrique Tormo Tormo, de 54 anys, Bautista Soler Bataller, de 32, Francisco Segrelles Blasco, de 31, Manuel Segrelles Blasco, de 27, Vicent Seguí Vidal, de 23, José María Tudela Mateu, de 43, José María Senabre Gomar, de 39, Emilio Carbonel Guarner, de 35, Vicente Moscardó Vidal, de 31, Joaquín Cuquerella Benavent, de 29, i Antonio Moscardó Vayá, de 29, van ser violentament arrancats de la història més de dos mesos després del comunicat amb el qual l’exèrcit franquista va donar per conclosa la guerra.
Només sis dies més tard, el 16 de juny, amb aquests cossos encara calents, set valldalbaidins més queien víctimes de la campanya repressiva amb la qual el nou règim pretenia disciplinar els vençuts. Eren Rafael Sempere Tormo, de 27 anys, Bautista Soler Vicedo, també de 27, Antonio Ferrándiz Cháfer, de 24, Perfecte Rives Tudela, de 47, Manuel Benavent Sanz, de 45, Miguel Cuquerella Sanchis, també de 45, i Bautista Cuquerella Sanchis, de 37. Tots ells romanen soterrats per tones de terra -la terra que van trepitjar-, i per dècades d’amnèsia obligatòria.
Però la memòria és obstinada i, emmagatzemada en fragments, es resisteix a desaparéixer. Així, amb una foto clivellada, un record borrós, això que tothom sap però calla i el macabre afany comptable de la ‘Causa General’ ha sigut possible de reconstruir els últims passos dels divuit represaliats de la fossa d’Albaida. La recuperació dels seus noms és, d’aquesta manera, la condició de possibilitat per a la recuperació dels seus cossos. Localitzar els seus cossos, més de vuitanta anys després, en compliment d’un deure democràtic.
Amb aquest objectiu naix Memorial Democràtic Vall d’Albaida, l’associació que pretén conjuminar forces en l’àmbit comarcal per a aprofundir en la labor de recuperació i dignificació de la memòria democràtica als nostres pobles. La iniciativa naix d’un grup de veïns i veïnes de la Vall d’Albaida, entre els quals es troben descendents dels represaliats, conscients de la necessitat d’activar des de la societat civil els mecanismes, eines i recursos que la Llei de Memòria Històrica de 2007 establia.
Per tot això, aquest divendres 23 d’octubre tindrà lloc al Cinema Odeon d’Albaida, a les 19.30, la primera assemblea oberta de l’associació Memorial Democràtic Vall d’Albaida, un acte inaugural al qual són convidades a participar totes les persones interessades. L’acte vol servir de presentació de l’associació i comptarà, a més, amb la intervenció d’un especialista en treballs d’exhumació, que farà una ponència sobre la seua experiència en fosses com la d’Ontinyent, les restes de la qual han sigut identificades recentment.
El grup promotor de la iniciativa anima tots els veïns i veïnes de la comarca que puguen aportar informació sobre la fossa d’Albaida a assistir a la presentació. Qualsevol dada, per ínfima o anecdòtica que semble, pot llançar molta llum sobre els treballs d’identificació i investigació. Així mateix, és d’especial interés per a aquesta associació la participació i testimoniatge de familiars directes o descendents de les víctimes.