Agullent crea un arxiu gràfic accessible a internet

  • arxiugraficagullent.es s'activarà aquest dijous quan se'n farà la presentació a la Font Jordana

VilaWeb
La Font Jordana d'Agullent, 1969 | Col·lecció Antonio Lloret Casanova

Redacció

27.07.2021 - 17:14
Actualització: 27.07.2021 - 19:14

L’Ajuntament d’Agullent ha posat en marxa l’Arxiu Gràfic d’Agullent, un recull de material etnogràfic que es podrà consultar a la web arxiugraficagullent.es i que es presentarà aquest dijous 29 de juliol a la Font Jordana, a les 22.30.

El projecte ara fet realitat, al cap de més de tres anys de treball, l’ha dirigit i supervisat Neri Arques, arxivera de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. La seua tasca ha estat coordinar els programadors informàtics per a planificar la distribució del web, i assessorar la catalogació de les imatges i els documents, segons ha explicat el consistori en un comunicat.

Amb ella han treballat tres arxivers locals: Maria Isabel Vallés, Paloma Díaz i l’actual bibliotecari Rafa Revert, encarregats de recollit i digitalitzar el material, amb la col·laboració d’un col·lectiu de persones implicades en el projecte, entre les quals Adela Belda i Gloria Roglà.

Rafa Revert ha explicat que la web s’ha creat “sota la premissa de recuperar, conservar i divulgar el patrimoni local”, i la regidora de Cultura, Maria Herrero, ha animat els veïns del poble a aportar fotografies i documents antics per a ampliar l’arxiu: “actualment ja comptem amb el registre de més de cinquanta famílies, però esperem seguir fent créixer l’arxiu”.

Neri Arques ha definit el treball de conservació del patrimoni etnològic i gràfic agullentí com “un treball de  formigueta”, i ha detallar que el disseny d’arxiugraficagullent.es s’ha fet pensant en l’accessibilitat per a tots els públics, per la qual cosa tindrà d’un vídeo didàctic amb els passos a seguir per a fer una cerques.

L’Arxiu Gràfic d’Agullent s’ha organitzat en col·leccions que contenen materials audiovisuals, documentals, registres sonors i, principalment, fotogràfics que mostren l’evolució del territori i de l’estil de vida agullentina. La web permetrà de reviure indrets del poble des de dues vies: per col·leccions o per temàtica.

En un procés continu d’ampliació, s’hi aniran incorporant dibuixos i cartells, i més materials de fonoteca, audiovisuals i documents, tant publicacions tècniques com ara estudis sobre la flora autòctona o cròniques d’esdeveniments locals, com documents privats antics.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem