27.07.2021 - 17:14
|
Actualització: 27.07.2021 - 19:14
L’Ajuntament d’Agullent ha posat en marxa l’Arxiu Gràfic d’Agullent, un recull de material etnogràfic que es podrà consultar a la web arxiugraficagullent.es i que es presentarà aquest dijous 29 de juliol a la Font Jordana, a les 22.30.
El projecte ara fet realitat, al cap de més de tres anys de treball, l’ha dirigit i supervisat Neri Arques, arxivera de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. La seua tasca ha estat coordinar els programadors informàtics per a planificar la distribució del web, i assessorar la catalogació de les imatges i els documents, segons ha explicat el consistori en un comunicat.
Amb ella han treballat tres arxivers locals: Maria Isabel Vallés, Paloma Díaz i l’actual bibliotecari Rafa Revert, encarregats de recollit i digitalitzar el material, amb la col·laboració d’un col·lectiu de persones implicades en el projecte, entre les quals Adela Belda i Gloria Roglà.
Rafa Revert ha explicat que la web s’ha creat “sota la premissa de recuperar, conservar i divulgar el patrimoni local”, i la regidora de Cultura, Maria Herrero, ha animat els veïns del poble a aportar fotografies i documents antics per a ampliar l’arxiu: “actualment ja comptem amb el registre de més de cinquanta famílies, però esperem seguir fent créixer l’arxiu”.
Neri Arques ha definit el treball de conservació del patrimoni etnològic i gràfic agullentí com “un treball de formigueta”, i ha detallar que el disseny d’arxiugraficagullent.es s’ha fet pensant en l’accessibilitat per a tots els públics, per la qual cosa tindrà d’un vídeo didàctic amb els passos a seguir per a fer una cerques.
L’Arxiu Gràfic d’Agullent s’ha organitzat en col·leccions que contenen materials audiovisuals, documentals, registres sonors i, principalment, fotogràfics que mostren l’evolució del territori i de l’estil de vida agullentina. La web permetrà de reviure indrets del poble des de dues vies: per col·leccions o per temàtica.
En un procés continu d’ampliació, s’hi aniran incorporant dibuixos i cartells, i més materials de fonoteca, audiovisuals i documents, tant publicacions tècniques com ara estudis sobre la flora autòctona o cròniques d’esdeveniments locals, com documents privats antics.