Antoni Ferrando analitza la “rivalitat política i mediàtica” entre Blasco Ibáñez i Teodoro Llorente

  • En el llibre "Llorente i Blasco Ibàñez: entre la política i la literatura" publicat per la Institució Alfons el Magnànim

VilaWeb
Redacció
09.10.2021 - 16:03
Actualització: 09.10.2021 - 18:03

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Llorente i Blasco Ibàñez: entre la política i la literatura, del catedràtic de la Universitat de València, Antoni Ferrando (Benicolet, 1947).

Aquest volum, el número 176 de la col·lecció Estudis Universitaris, aborda l’enfrontament polític entre aquests dos líders del republicanisme i conservadorisme valencians, respectivament, a propòsit del conflicte colonial, i els arguments que van utilitzar en favor o en contra de l’ús del valencià.

El llibre mostra la batalla dialèctica entre els autors Blasco Ibáñez, cap del republicanisme valencià, que va fer servir el diari El Poble per a “desqualificar la monarquia borbònica, i va instrumentalitzar la desastrosa gestió de la guerra colonial per a difondre els seus ideals polítics”.

Per part seua, Llorente, cap del Partit Conservador a València, “va utilitzar Las Provincias, que ell dirigia, i Lo Rat Penat, que controlava, per a donar suport a l’acció del govern espanyol i contrarestar l’impacte mediàtic d’El Poble”, ha explicat la institució en un comunicat.

La rivalitat política entre Blasco i Llorente va tindre una derivada lingüística: “el primer va descartar la viabilitat del valencià com a llengua de cultura, mentre Llorente la va defensar, però només en poesia”, afigen.

El llibre de Ferrando analitza de manera crítica el comportament ideològic i lingüístic d’aquests “dos grans homes valencians, que van destacar en l’època per la seua intel·ligència i per la seua capacitat per a atraure a les masses mitjançant la paraula i, sobretot, a partir del més potent instrument de comunicació en aquella època: la premsa diària”.

Popularitat

Així mateix, posa de manifest “el caràcter extraordinari dels dos personatges i com la seua popularitat s’ha prolongat durant moltes dècades i ha marcat la història política i lingüística dels valencians durant el primer terç del segle XX”.

Antoni Ferrando és catedràtic emèrit de la Universitat de València. Ha sigut director del Departament de Filologia Catalana i de l’Institut de Filologia Valenciana.

A més, és fundador i primer director de la revista Caplletra i dirigeix les col·lecciones Biblioteca Sanchis Guarner i Biblioteca Lingüística Catalana. Pertany a l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, a l’Institut d’Estudis Catalans, és ex-acadèmic de l’AVL i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres. S’ha especialitzat en història de la llengua, història de la cultura i edició de textos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem