Antoni Ferrando publica el llibre ‘Fabra, Moll i Sanchis Guarner’, editat pels governs valencià, català i de les illes

  • Estudia la tasca normativitzadora de la llengua feta per Pompeu Fabra i els treballs dels lingüistes Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner per a adaptar-la a les illes i al País Valencià

VilaWeb

Redacció

30.01.2019 - 16:42
Actualització: 30.01.2019 - 17:42

Les direccions generals de política lingüística de la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya, i el Govern de les Illes Balears han anunciat l’edició del volum Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna des de la cultura de la diversitat, del catedràtic de Filologia Catalana, Antoni Ferrando (Benicolet, 1947), i que s’emmarca en la Declaració de Palma.

Les institucions han explicat que l’edició coincideix amb la celebració de l’Any Fabra 2018 i han avançat que és la primera proposta editorial en què col·laboren els tres governs després de la signatura de la Declaració de Palma, que va servir per a començar una línia de col·laboració en els àmbits de la llengua i la cultura.

L’obra ‘té la voluntat de reunir i actualitzar’ els treballs de Ferrando, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El llibre retrata la tasca de normativització de la llengua catalana feta per Pompeu Fabra i els treballs dels lingüistes Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner per a adaptar-la a les necessitats de les illes i del País Valencià.

En aquest volum, Ferrando ‘evidencia els suports institucionals de la Generalitat de Catalunya’ per a fer possible el treball de Fabra, mentre Moll i Sanchis Guarner ‘van tirar avant la seua tasca com a projectes personals durant la dictadura franquista’. A més, el llibre aporta dades sobre els escriptors Marià Aguiló, Jacint Verdaguer i Teodor Llorente, autors que van influir notablement en l’obra de Fabra.

El llibre es presentarà el 4 de febrer vinent a l’Aula Magna de la Universitat de València, i hi assistiran a més de l’autor la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la de les Illes Balears, Marta Fuxà; el de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano; la vice-rectora de Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez; el catedràtic de la Universitat de València, l’agullentí Emili Casanova.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem